You are here

Στήριξη €12 εκατ. από ΕΕ για πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες

21/12/2022 13:10

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ένα κυπριακό καθεστώς κουπονιών ύψους €12 εκατ., το οποίο διατίθεται εν μέρει μέσω του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας («ΜΑΑ»), για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας. Το καθεστώς αποσκοπεί στην προώθηση της ψηφιοποίησης της χώρας και θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της ΕΕ που σχετίζονται με την ψηφιακή μετάβαση.

Το καθεστώς, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2025, θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει μέσω του ΜΑΑ, μετά τη θετική αξιολόγηση του κυπριακού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από την Επιτροπή και την έγκρισή του από το Συμβούλιο. Το καθεστώς στηρίζει την αφομοίωση ευρυζωνικών υπηρεσιών μέσω της υφιστάμενης υποδομής, εξασφαλίζοντας ευρεία διαθεσιμότητα ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλής ταχύτητας για τους πολίτες.

Στο πλαίσιο του καθεστώτος, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή κουπονιών για νοικοκυριά που δεν διαθέτουν συνδρομή σε σύνδεση που παρέχει ταχύτητα καταφόρτωσης τουλάχιστον 100 Μegabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps). Το καθεστώς θα καλύπτει μέρος του κόστους εγκατάστασης και τους πρώτους 12 μήνες συνδρομής σε ευρυζωνικές υπηρεσίες, που παρέχουν ταχύτητες καταφόρτωσης τουλάχιστον 200 Mbps.

Το πρόγραμμα θα ωφελήσει περίπου 82 χιλ. νοικοκυριά. Όλοι οι πάροχοι ευρυζωνικών υπηρεσιών που είναι σε θέση να παρέχουν τις επιλέξιμες υπηρεσίες θα είναι επιλέξιμοι στο πλαίσιο του μέτρου.