You are here

EasyJet: Αναμένει «πράσινη» ταξιδιωτική λίστα Κύπρου

14/04/2021 16:53

Ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet Γιόχαν Λούντγκρεν είπε ότι αναμένει πως όλοι οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί για τους Βρετανούς στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Κύπρου, θα περιλαμβάνονται στην «πράσινη» λίστα της κυβέρνησης όταν επιτραπούν ξανά τα διεθνή ταξίδια αναψυχής, πιθανότατα από τις 17 Μαΐου.

Ερωτηθείς από τους βουλευτές μέλη της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής των Κοινοτήτων αν περιμένει ότι προορισμοί όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Κύπρος και η Τουρκία θα είναι στη λίστα των χωρών με τα λιγότερα μέτρα για όσους ταξιδεύουν προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Λούντγκρεν απάντησε: «Ναι, έως τη στιγμή που θα ανοίξουμε για τα ταξίδια στις 17 Μαΐου και αν η (βρετανική) κυβέρνηση συνεχίσει να έχει σε ισχύ το σχέδιο για σύστημα δύο τεστ. Δε θα έβλεπα λόγο να μην έχουμε την πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης μέσα εκεί (στην πράσινη λίστα)».

Οι ταξιδιώτες προς το Ην. Βασίλειο από τις «πράσινες» χώρες θα έχουν την υποχρέωση διενέργειας ενός διαγνωστικού τεστ για τον κορωνοϊό πριν από την αναχώρηση και ενός ακόμα μετά από την άφιξή τους στη χώρα.

Για τις αφίξεις από τις χώρες στην «πορτοκαλί» κατηγορία θα απαιτούνται τρία τεστ και δεκαήμερη απομόνωση κατ’ οίκον (η οποία θα μπορεί να σπάει μετά από πρόσθετο τεστ την πέμπτη ημέρα από την άφιξη) και για όσους προέρχονται από «κόκκινες» χώρες θα απαιτούνται τρία τεστ και δεκαήμερη καραντίνα σε προεπιλεγμένο ξενοδοχείο.

Πάντως ο Υφυπουργός Μεταφορών Ρόμπερτ Κορτς δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς να πούμε ποιες περιοχές του κόσμου είναι πιθανό να βρίσκονται σε ποια λίστα». 

«Θα πρέπει να το δούμε τη σωστή στιγμή», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Εμφανιζόμενοι ενώπιον της ίδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής άλλοι παράγοντες της βρετανικής ταξιδιωτικής βιομηχανίας εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την «υπερβολικά επιφυλακτική» προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο διευθυντής Ην. Βασιλείου και Ιρλανδίας του Διεθνούς Συνδέσμου Αερομεταφορών Σάιμον ΜακΝαμάρα σχολίασε ότι υπήρχαν «τρομερές» προσδοκίες για τις ανακοινώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα η κυβερνητική ομάδα εργασίας για τα διεθνή ταξίδια αναψυχής, αλλά εν τέλει «πολλά θέματα έμειναν αναπάντητα, όπως πότε θα είναι έτοιμα τα σύνορα και ποιες χώρες θα υπάγονται σε ποια κατηγορία».

Αξιωματούχος της διοίκησης του αεροδρομίου Χίθροου επισήμανε τις ανησυχίες για την επάρκεια προσωπικού στους ελέγχους στις πύλες εισόδου, καθώς πέρα από τα διαβατήρια θα πρέπει να ελέγχονται φόρμες εντοπισμού επιβατών και αποδεικτικά αρνητικών τεστ.

Ο Μαρκ Τάνζερ από Σύνδεσμο Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων προειδοποίησε ότι η νέα καθυστέρηση στην οριστικοποίηση της ημερομηνίας επανέναρξης των διακοπών στο εξωτερικό απειλεί με λουκέτο ταξιδιωτικά γραφεία που βρίσκονται «στο χείλος του γκρεμού».