You are here

Ανάσα ρευστότητας από ΕΚΤ

26/03/2010 06:47
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρατείνει πέραν του 2010 τις ήδη «χαλαρές» εγγυήσεις που ζητά από τις τράπεζες για να τις δανείσει, δήλωσε χθες ο Πρόεδρός της, δημιουργώντας προσδοκίες χαλάρωσης των όρων δανεισμού των ελληνικών τραπεζών με ανάλογες επιπτώσεις και στην εγχώρια καταθετική αγορά.

Όταν θέλουν να αναχρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ, οι τράπεζες πρέπει να καταθέσουν σ’ αυτήν εγγυήσεις, που αποτελούνται από χρηματιστικά προϊόντα όπως είναι τα κρατικά (π.χ. ελληνικά) ομόλογα.

Πριν από την κρίση, τα προϊόντα αυτά έπρεπε να έχουν πολύ υψηλό βαθμό αξιολόγησης (μίνιμουμ Α-), αλλά η ΕΚΤ χαλάρωσε τις απαιτήσεις της λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης το φθινόπωρο του 2008.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ότι «το συμβούλιο των διοικητών προτίθεται να διατηρήσει το κατώτατο επιτρεπόμενο όριο του ΒΒΒ- πέραν του τέλους του 2010».

«Σήμερα η Ευρώπη, είναι αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφάσεις. Πρέπει να ενισχύσουμε την επιτήρηση και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ. Πρέπει επίσης να αναβιώσουμε την έννοια της κοινής υπόθεσης, που αποτέλεσε το κίνητρο των ιδρυτών προγόνων μας», είπε.

Η διατήρηση των χαλαρών κριτηρίων δανεισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών ευνοεί τις ελληνικές τράπεζες, που μετά τις υποβαθμίσεις των διεθνών οίκων, θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα δανεισμού μετά το 2010. Σήμερα μόνο οι Moody’s διατηρούν τις διαβαθμίσεις του ελληνικού κράτος στην κατηγορία Α και αν υποβάθμιζαν την Ελλάδα, θα περιέπλεκαν τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να χρησιμοποιούσαν ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για δανεισμό τους από την ΕΚΤ.

Με τη διατήρηση του BBB- ως του κατώτατου ορίου φερεγγυότητας των στοιχείων ενεργητικού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες ως εγγύηση, γίνεται δυνατή η χρήση ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση και μετά το 2010 για δανεισμό των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.

Για να αποκλειστεί η Ελλάδα και οι τράπεζες της από το σύστημα της ΕΚΤ, θα πρέπει πλέον να υποβαθμιστεί το rating της πέντε φορές από τους Moody’s και τρεις φορές από τους Fitch και τους S&P.

Η δήλωση του κ. Τρισέ ενδεχομένως να έχει επιδράσεις και στην κυπριακή καταθετική αγορά, που πληρώνει τα ψηλότερα καταθετικά επιτόκια στην ευρωζώνη, λόγω ανησυχιών για τις πιέσεις ρευστότητας που θα προκύψουν στο σύστημα τους επόμενους μήνες. Μεγάλο μέρος των ανησυχιών που διατηρεί τα επιτόκια σε αυτά τα επίπεδα οφείλεται στην κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, που ενδεχομένως να αναγκάζονταν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους δανεισμού (π.χ. από καταθέσεις) αν έκλεινε το παράθυρο της ΕΚΤ.