You are here

Ανοίγει ο δρόμος για μερίσματα στις τράπεζες

27/07/2021 11:37

Ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση μερισμάτων από τις τράπεζες μετά τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μην επεκτείνει πέρα από τον Σεπτέμβριο του 2021 τη σύστασή της για περιορισμό των μερισμάτων εκ μέρους όλων των τράπεζων.

Αντ’ αυτού, οι επόπτες θα αξιολογήσουν το κεφάλαιο και τα σχέδια διανομής κάθε τράπεζας ως μέρος της τακτικής εποπτικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τον Μάρτιο του 2020, η ΕΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες να μην καταβάλουν μερίσματα με στόχο την ενίσχυση της ικανότητάς τους να απορροφούν τις απώλειες και να υποστηρίζουν το δανεισμό σε νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και εταιρείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19).

Μια παρόμοια σύσταση επαναλήφθηκε τον Ιούλιο, ενώ τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ συνέστησε στις τράπεζες να περιορίσουν τις πληρωμές μερισμάτων τους.

Το ίδιο ισχύει για την επαναγορά μετοχών.

Αναφέρεται ότι οι τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις επιβεβαιώνουν την οικονομική ανάκαμψη και οδηγούν σε μειωμένη αβεβαιότητα, γεγονός που βελτιώνει την αξιοπιστία των κεφαλαιακών αποθεμάτων των τραπεζών.

Οι επόπτες εξέτασαν τις πρακτικές πιστωτικού κινδύνου των τραπεζών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα, επισημαίνεται, είναι σκόπιμο να αποκατασταθεί η προηγούμενη εποπτική πρακτική της συζήτησης κεφαλαιακών αποθεμάτων και μερισμάτων ή να μοιραστούν σχέδια εξαγοράς με κάθε τράπεζα στο πλαίσιο του κανονικού κύκλου εποπτείας.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται, οι τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν συνετές όταν αποφασίζουν για μερίσματα και αγορά ιδίων μετοχών, λαμβάνοντας υπόψη προσεκτικά τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού τους μοντέλου.

Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμούν τον κίνδυνο ότι πρόσθετες απώλειες ενδέχεται αργότερα να έχουν αντίκτυπο στην κεφαλαιακή τους πορεία καθώς λήγουν τα μέτρα στήριξης. Κατά την αξιολόγηση της πορείας κεφαλαίου μιας τράπεζας και των σχεδίων διανομής της, οι εποπτικές αρχές θα λάβουν μια μελλοντική άποψη που θα ενημερώνεται δεόντως από τα αποτελέσματα των stress tests του 2021.

Οι επόπτες θα εξετάσουν επίσης προσεκτικά τις πρακτικές πιστωτικού κινδύνου της τράπεζας που ενδέχεται να επηρεάσουν την αξιοπιστία της κεφαλαιακής πορείας της.

Οι επόπτες θα συνεργαστούν με τις τράπεζες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο πλαίσιο του τακτικού εποπτικού διαλόγου.

Η σύσταση για τα μερίσματα παραμένει σε ισχύ έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, πράγμα που σημαίνει ότι οι επόμενες αποφάσεις για την καταβολή μερισμάτων θα πρέπει να ληφθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Συνετή προσέγγιση για αποδοχές

Η ΕΚΤ ζητά επίσης από τις τράπεζες να υιοθετήσουν μια συνετή προσέγγιση όταν αποφασίζουν για τις πολιτικές αποδοχών.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας εποπτικής αναθεώρησης, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αξιολογεί τις πολιτικές αμοιβών των τραπεζών και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν αυτές οι πολιτικές στην ικανότητα μιας τράπεζας να διατηρήσει μια υγιή κεφαλαιακή βάση.

Οι εθνικές αρμόδιες αρχές αναμένεται να ακολουθήσουν την ίδια προσέγγιση με τις τράπεζες που εποπτεύουν άμεσα.

Της Γεωργίας Χαννή