You are here

DBRS: Συρρικνώθηκαν οι πιστώσεις στην Κύπρο

19/03/2019 19:57

Συνέχισαν να συρρικνώνονται οι πιστώσεις για καταναλωτικά δάνεια στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ολλανδία τον Ιανουάριο του 2019, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, ενώ αρνητική εικόνα παρουσίασαν και οι πιστώσεις για στεγαστικά δάνεια στις Κύπρο, Λετονία, Ελλάδα και Ισπανία.

Αυτό αναφέρει σε αναθεωρημένη μακροοικονομική ανάλυση του για την οικονομία της Ευρωζώνης ο καναδικός οίκος, ο οποίος αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η Κύπρος κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2019 τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των πιστώσεων για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια κατά 27,4% και κατά 21,9%, αντίστοιχα.
 
Ειδικότερα, ο DBRS αναφέρει ότι οι καταναλωτικές πιστώσεις στη Ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν κατά 6,1%, σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο, ενώ ο στεγαστικός δανεισμός αυξήθηκε κατά 3,5%, σε ετήσια βάση, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
 
Αναφέρει ότι οι καταναλωτικές πιστώσεις ήταν ισχυρότερες τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση, στο Βέλγιο (+21,1%), στην Ισπανία (+12%) και στη Σλοβενία (+11,8%), ενώ συνέχισαν να συρρικνώνονται στην Κύπρο (-27,4%), στην Ελλάδα (-16,9%) και στην Ολλανδία (-2,9%).
 
Ομοίως, σύμφωνα με τον οίκο, η αύξηση των πιστώσεων για στεγαστικά δάνεια ήταν ισχυρότερη στη Σλοβακία (+11,2%), στη Μάλτα (+8,8%), στο Βέλγιο (+8,6%) και στη Λιθουανία (+8,5%), με τις πιστώσεις να παρουσιάζουν αρνητική εικόνα στη Λετονία (-5,3%), στην Κύπρο (-21,9%), στην Ελλάδα (-3,7%) και στην Ισπανία (-1,1%), ενώ στάσιμες παρέμειναν στην Πορτογαλία.

Η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο DBRS, ανήλθε στο 4ο τρίμηνο του 2018 στο 3,8%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ενώ το ποσοστό ανεργίας ανήλθε τον Ιανουάριο του 2019 στο 7,4% με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται τον ίδιο μήνα στο 2,1%. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν το 2ο τρίμηνο του 2018 στο 34,1% του συνόλου των χορηγήσεων.

Επιβράδυνση της Ευρωζώνης

Αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της Οικονομίας της Ευρωζώνης, ο DBRS αναφέρει ότι τον Μάρτιο του 2019, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2019 στο 1,1%.
 
Αυτό, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, ακολουθεί τη χειρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη της τάξης του 1,8% το 2018, με τους κορυφαίους συντελεστές ανάπτυξης να είναι οι Ιρλανδία, Μάλτα, Λετονία και Σλοβενία και τα κράτη με τη χαμηλότερη ανάπτυξη να είναι οι Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία και Γερμανία.
 
«Παρά την επιβράδυνση της Ευρωζώνης, οι συνθήκες της αγοράς εργασίας συνέχισαν να βελτιώνονται στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Ισπανίας, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρωζώνη», υπογραμμίζει.
 
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο ρυθμός πληθωρισμού της Ευρωζώνης μειώθηκε τους τελευταίους μήνες, ενώ η ΕΚΤ αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω, στο 1,2%, την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό του 2019, βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
 
Επιτόκια ευρώ

Ο DBRS δεν αναμένει αύξηση των επιτοκίων μέχρι να προκύψουν ενδείξεις για υψηλότερο πληθωρισμό και ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη και σημειώνει πως η ΕΚΤ, κατά την τελευταία συνεδρία της, στις 7 Μαρτίου, διαφοροποίησε τις κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με την πορεία των επιτοκίων.

BREXIT

Αναφορικά με το Ηνωμένο Βασίλειο, ο DBRS αναμένει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, τονίζοντας ότι η επιβράδυνση που καταγράφεται στην παραγωγή αυτοκινήτων και προϊόντων χάλυβα καθώς και στον τομέα των κατασκευών συμβάλΛουν στην οικονομική αδυναμία του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
«Οι έρευνες δείχνουν ότι η αβεβαιότητα που σχετίζεται με το Brexit είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά τις επενδυτικές αποφάσεις. Είναι πιθανό η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου να είναι ένας άλλος παράγοντας», υπογραμμίζει.
 
Τέλος, ο καναδικός οίκος επικαλείται χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1,3% το 2019.