You are here

ΕΕ: Η ολοκλήρωση deal Ελληνικής, ΣΚΤ θα διώξει αβεβαιότητες

12/07/2018 12:06

Μόλις οριστικοποιηθεί η πώληση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας, της Συνεργατικής Τράπεζας, αναμένεται να μειωθούν οι αβεβαιότητες γύρω από τις μακροοικονομικές προοπτικές, επισημαίνει η Κομισιόν.

Στο κείμενο των «θερινών, ενδιάμεσων, οικονομικών προβλέψεων», που προετοίμασε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και παρουσίασε ο Επίτροπος Μοσκοβισί, αναφέρεται ότι ο τραπεζικός χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου, ο οποίος υπήρξε ένα εμπόδιο στην οικονομία από τα χρόνια της κρίσης, εξυγιαίνεται.

Συνολικά, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει το 3,6% το 2018 και 3,3% το 2019.

Μετά την ανάπτυξη της τάξης του 3,9% το 2017, η κυπριακή οικονομία συνέχισε την κυκλική άνοδο στις αρχές του 2018, σημειώνοντας ανάπτυξη 3,8% (σε ετήσια βάση) το πρώτο τρίμηνο του 2018, η οποία οφείλεται στη σταθερή εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές, η καταναλωτική εμπιστοσύνη εξακολούθησε να βελτιώνεται, ενώ η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων σε μεγάλους τομείς είτε αυξήθηκε είτε υποχώρησε, υποδεικνύοντας μια συνεχιζόμενη ορμή και για επόμενα τρίμηνα.

Η Κομισιόν στην ανάλυσή της εκτιμά ότι η σύνθεση της ανάπτυξης «μετατοπίστηκε κάπως» στις αρχές του 2018. Καταγράφει ότι οι επενδύσεις, αφού σημείωσαν ιστορικά υψηλά επίπεδα το τελευταίο τρίμηνο του 2017, υποχώρησαν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ οι εξαγωγές αγαθών, αντιθέτως, υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η δραστηριότητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας ήταν στο επίκεντρο αυτών των έντονων αλλαγών, με την απόκτηση νέων πλοίων στη ναυτιλία, ενώ ταυτόχρονα και η πώληση ή διαγραφή πλοίων από τα νηολόγια έφτασε σε υψηλά επίπεδα.

Εξαιρουμένης της ναυτιλιακής δραστηριότητας, οι υπόλοιπες τάσεις στο υπόβαθρο της οικονομίας παρέμειναν γενικά σταθερές και αυτή η μεταβολή της σύνθεσης αναμένεται να είναι προσωρινή, αναφέρει η Κομισιόν στις προβλέψεις της.

Από την άλλη όμως προειδοποιεί ότι οι εξαγωγές υπηρεσιών ήταν υποτονικές κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, κάτι που όμως αντισταθμίζεται χάρη στη σημαντική αύξηση των αφίξεων τουριστών που έχουν ήδη καταγραφεί στους ανοιξιάτικους μήνες καθώς και στην ολοκλήρωση νέων ξενοδοχείων για τουρίστες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει να επεκτείνεται, υποστηριζόμενη από την ταχεία αύξηση της απασχόλησης και τη σταδιακή αύξηση των μισθών. Τα στοιχεία της έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών αποκαλύπτουν ότι οι προσλήψεις πρόκειται να συνεχιστούν έντονα στο εγγύς μέλλον, δίνοντας μια περαιτέρω ώθηση στο διαθέσιμο εισόδημα.

Τέλος οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν αδύναμες. Ο πληθωρισμός υποχώρησε κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους και έγινε θετικός μόνο τον Μάιο. Η μείωση των τιμών ήταν μάλλον ευρεία, αντανακλώντας τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των λιανοπωλητών σε διάφορους τομείς και την υποτονική μισθολογική δυναμική. Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι θετικός για το σύνολο του έτους λόγω της αύξησης των τιμών των υπηρεσιών και της ενέργειας, αναμένεται δε να αυξηθεί περαιτέρω το 2019, κυρίως ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και της σταδιακής αύξησης των εγχώριων πιέσεων των τιμών εν μέσω της ταχείας οικονομικής ανάκαμψης.

Ανθεκτική ανάπτυξη εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας
 
Αναφορικά με την ανάπτυξη στην ΕΕ και ευρωζώνη, αναμένεται να παραμείνει ισχυρή το 2018 και το 2019, με ρυθμούς 2,1% φέτος και 2% το επόμενο έτος αντίστοιχα.
Ωστόσο, μετά από πέντε διαδοχικά τρίμηνα έντονης επέκτασης, η οικονομική δυναμική μετριάστηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 και τώρα αναμένεται να είναι κατά 0,2 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερη απ' ό,τι είχε προβλεφθεί την άνοιξη, τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ.
 
Η δυναμική της ανάπτυξης αναμένεται να ενισχυθεί κάπως κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς οι συνθήκες της αγοράς εργασίας βελτιώνονται, το χρέος των νοικοκυριών μειώνεται, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η νομισματική πολιτική συνεχίζει να είναι υποστηρικτική.
 
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, καθώς και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε τα εξής: «Η ευρωπαϊκή οικονομική δραστηριότητα παραμένει σταθερή, με προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% για τη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ-28 για το τρέχον έτος. Παρ' όλα αυτά, η προς τα κάτω αναθεώρηση της αύξησης του ΑΕΠ από τον Μάιο δείχνει ότι ένα δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, όπως οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ, μπορεί να μειώσει την εμπιστοσύνη και να έχει αρνητική επίδραση στην οικονομική επέκταση. Οι αυξανόμενοι εξωτερικοί κίνδυνοι μάς υπενθυμίζουν εκ νέου ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των επιμέρους οικονομιών μας και της ζώνης του ευρώ συνολικά.»
 
Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε τα εξής: «Η ανάπτυξη στην Ευρώπη αναμένεται να παραμείνει ανθεκτική, καθώς οι νομισματικές πολιτικές εξακολουθούν να είναι διευκολυντικές και η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται. Η ελαφρά αναθεώρηση προς τα κάτω σε σύγκριση με την άνοιξη αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις που έχουν στην εμπιστοσύνη οι εμπορικές εντάσεις και η αβεβαιότητα σε επίπεδο πολιτικής, καθώς και η αύξηση των τιμών της ενέργειας. Από τις προβλέψεις μας προκύπτει συνεχής επέκταση το 2018 και το 2019, παρόλο που μια περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων προστατευτισμού αποτελεί σαφή κίνδυνο δυσμενέστερων εξελίξεων. Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές, μόνο απώλειες.»
 
Ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του πετρελαίου από την άνοιξη, ο πληθωρισμός φέτος προβλέπεται πλέον να φθάσει κατά μέσο όρο στο 1,9 % στην ΕΕ και στο 1,7 % στη ζώνη του ευρώ. Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε αύξηση 0,2 εκατοστιαίων μονάδων σε αμφότερες τις περιοχές από την άνοιξη. Οι προβλέψεις για το 2019 αυξήθηκαν στο 1,7 %, δηλαδή κατά 0,1 εκατοστιαίες μονάδες για τη ζώνη του ευρώ, αλλά παραμένουν αμετάβλητες στο 1,8 % για την ΕΕ.