You are here

ΕΚΤ: Οφέλη από υιοθέτηση πράσινων πολιτικών

23/09/2021 07:38

Οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες θα επωφεληθούν από την έγκαιρη υιοθέτηση πράσινων πολιτικών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αντίθετα, τονίζεται ότι η μη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και τράπεζες της ευρωζώνης σε βάθος 30ετίας.

Η ΕΚΤ δημοσίευσε τα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού τεστ αντοχής σε σχέση με το κλίμα. Η άσκηση εξέτασε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής σε περισσότερες από τέσσερα εκατομμύρια επιχειρήσεις παγκοσμίως και 1.600 τράπεζες της ευρωζώνης, με βάση τρία διαφορετικά σενάρια πολιτικής για το κλίμα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες επωφελούνται από την έγκαιρη υιοθέτηση πράσινων πολιτικών για την προώθηση της μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Αντίκτυπος κλιματικών κινδύνων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο αντίκτυπος του κλιματικού κινδύνου συγκεντρώνεται σε ορισμένες περιοχές και τομείς της ευρωζώνης. 

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές που εκτίθενται περισσότερο σε φυσικό κίνδυνο, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρές και συχνές φυσικές καταστροφές, οι οποίες με τη σειρά τους θα επηρεάσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι ο κλιματικός κίνδυνος περιλαμβάνει τόσο το φυσικό κίνδυνο, όσο και τον κίνδυνο μετάβασης. 

Ο φυσικός κίνδυνος είναι ο οικονομικός αντίκτυπος μιας αναμενόμενης αύξησης της συχνότητας και του μεγέθους των φυσικών καταστροφών. Στην Ευρώπη, οι φυσικοί κίνδυνοι κατανέμονται άνισα, με τις βόρειες περιοχές να είναι πιο επιρρεπείς σε πλημμύρες και τις νότιες περιοχές πιο εκτεθειμένες σε θερμική καταπόνηση και πυρκαγιές.

Ο κίνδυνος μετάβασης αφορά στο κόστος εισαγωγής πολιτικών για τη μείωση των εκπομπών CO2. Για παράδειγμα, βιομηχανίες που σχετίζονται με τον άνθρακα, όπως η εξόρυξη ή η ηλεκτρική ενέργεια, θα επιβαρύνονταν με σημαντικό κόστος για τη μείωση των εκπομπών CO2, γεγονός που θα αύξανε την πιθανότητα χρεοκοπίας τους βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα.

Σοβαρές συνέπειες για τις τράπεζες

Όπως τονίζεται, οι τράπεζες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να επηρεαστούν σοβαρά σε ένα σενάριο με βάση το οποίο η κλιματική αλλαγή δεν τυγχάνει αντιμετώπισης. 

Οι αναμενόμενες ζημιές στα χαρτοφυλάκια εταιρικών δανείων φαίνεται να αυξάνονται σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου φυσικού κινδύνου, με τη δυνατότητα να γίνουν σημαντικές τα επόμενα 30 χρόνια.

Το 2050, το μέσο χαρτοφυλάκιο εταιρικών δανείων μιας τράπεζας της ευρωζώνης είναι 8% πιο πιθανό να χρεοκοπήσει σύμφωνα με το ακραίο σενάριο, παρά με μια ομαλή μετάβαση.

Επίσης τα χαρτοφυλάκια που είναι πιο ευάλωτα στον κλιματικό κίνδυνο είναι 30% πιο πιθανό να χρεοκοπήσουν το 2050 σε σύγκριση με το 2020 σύμφωνα με το ακραίο σενάριο.

«Χρυσή ευκαιρία» η μετάβαση σε πράσινη οικονομία

Τονίζεται ότι η μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία είναι επίσης μια χρυσή ευκαιρία. 

Τα αποτελέσματα του τεστ της ΕΚΤ δείχνουν ότι τα πλεονεκτήματα της έγκαιρης ανάληψης δράσης υπερτερούν του αρχικού κόστους σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

«Χωρίς πολιτικές μετάβασης σε μια πιο πράσινη οικονομία, οι φυσικοί κίνδυνοι θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο  Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos, επισημαίνοντας ότι «είναι ουσιαστικό να μεταβαίνουμε νωρίς και σταδιακά, ώστε να μπορούμε να μετριάσουμε το κόστος, τόσο της πράσινης μετάβασης, όσο και των μελλοντικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών».

Όπως αναφέρεται, ενώ οι περισσότερες χώρες έχουν παρόμοιο μέσο κίνδυνο μετάβασης, η έκθεση των τραπεζών στο φυσικό κίνδυνο, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την τοποθεσία τους.

Οι τράπεζες που βρίσκονται σε χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Μάλτα, είναι σημαντικά πιο εκτεθειμένες σε επιχειρήσεις που υπόκεινται σε υψηλό φυσικό κίνδυνο, όχι μόνο σε σύγκριση με άλλες χώρες, αλλά και σε σύγκριση με το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Της Γεωργίας Χαννή