You are here

Κάλεσμα στις τράπεζες για υπηρεσίες πληρωμών

23/02/2021 12:13

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) καλεί τις τράπεζες στην ευρωζώνη να αφαιρέσουν οποιαδήποτε εμπόδια εμποδίζουν την πρόσβαση τρίτων παρόχων σε λογαριασμούς πληρωμών.

Η ΕΑΤ δημοσίευσε σήμερα μια γνώμη σχετικά με τις εποπτικές ενέργειες που πρέπει να λάβουν οι εθνικές αρμόδιες αρχές για να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα αφαιρέσουν τυχόν εναπομένοντα εμπόδια που εμποδίζουν την πρόσβαση τρίτων παρόχων σε λογαριασμούς πληρωμών, οι οποίοι περιορίζουν την επιλογή υπηρεσιών πληρωμής των καταναλωτών της ΕΕ.

Η γνώμη καθορίζει τις προσδοκίες της ΕΑΤ για τις ενέργειες που πρέπει να αναλάβουν οι τράπεζες για να διασφαλιστεί ότι θα απομακρυνθούν τα εναπομένοντα εμπόδια από τις διεπαφές των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών που εξυπηρετούν λογαριασμούς (ASPSP).

Οι εθνικές αρχές πρέπει πρώτα να αξιολογήσουν την πρόοδο που σημείωσαν οι ASPSP στις αντίστοιχες δικαιοδοσίες τους και, σε περιπτώσεις όπου δεν έχουν αρθεί τα εμπόδια, θα πρέπει να αναλάβουν εποπτικές ενέργειες έως τις 30 Απριλίου 2021.

Η ΕΑΤ αναμένει επίσης ότι, σε περιπτώσεις που εξακολουθούν να υφίστανται εμπόδια μετά την εν λόγω προθεσμία, οι τράπεζες θα πρέπει να λαμβάνουν αποτελεσματικότερα εποπτικά μέτρα για να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά, της ανάκλησης εξαιρέσεων από τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης που έχει ήδη χορηγηθεί σε ASPSPs ή / και επιβάλλοντας πρόστιμα.