You are here

Καμιά ανησυχία για αποφάσεις ΕΚΤ

13/09/2021 07:26

Οι οικονομολόγοι δεν ανησυχούν για τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μείωση του ρυθμού αγοράς κυβερνητικών ομολόγων επισημαίνοντας ότι σε πιο κατοπινό στάδιο ενδέχεται να αυξηθούν πρόωρα τα επιτόκια με επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού.

Ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης αναφέρει στη StockWatch ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μείωση του ρυθμού αγοράς κυβερνητικών ομολόγων δεν προκάλεσαν οποιουσδήποτε τριγμούς στις αγορές, ούτε ενίσχυσαν τη συναλλαγματική αξία του ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι ήταν περίπου οι αναμενόμενες.

«Οι αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων επίσης δεν παρουσίασαν ουσιαστική αύξηση ή αντίδραση. Ενδεικτικό είναι ακόμα, το γεγονός ότι η ΕΚΤ είχε στην πράξη ήδη μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων το καλοκαίρι, αφού έχει κάποια ευχέρεια να αυξομειώνει τις αγορές αναλόγως με τις χρηματοοικονομικές συνθήκες», επισημαίνει.

Σημείωσε πως αν και δεν ανακοινώθηκε η μείωση σε αριθμούς, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει €60-70 δισ. ομολόγων μηνιαίως από περίπου €80 δισ. τους προηγούμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Φλωρεντιάδη, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, έπρεπε να ισορροπήσει τις φωνές ορισμένων βόρειων κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης για μείωση του βαθμού στήριξης, λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό, με τους κινδύνους που παρουσιάζει η μετάλλαξη δέλτα για την οικονομική δραστηριότητα και την κάπως πιο αργή ανάκαμψη που παρατηρείται διεθνώς λόγω του ιού και της αδυναμίας του εμβολιαστικού προγράμματος να καλύψει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.

Κομβικό σημείο ο Μάρτιος του 2022

«Το επόμενο κομβικό σημείο για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης θα είναι η λήξη του ειδικού προγράμματος αγοράς ομολόγων για την πανδημία (PEPP) το Μάρτιο του 2022 και η αντικατάσταση του με άλλα προγράμματα», αναφέρει.

Εκτιμά ότι για τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης δεν τίθεται επί του παρόντος ζήτημα αύξησης των επιτοκίων - εκτός αν η αναζωπύρωση του πληθωρισμού αποδειχθεί πιο επίμονη και πιο μόνιμη.

«Σε τέτοια περίπτωση, τα επιτόκια θα χρειαστεί να αυξηθούν πρόωρα και χώρες με ψηλούς δείκτες χρέους προς ΑΕΠ - μια ομάδα στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος - ίσως αντιμετωπίσουν κάποιες προκλήσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους τους», επισημαίνει. 

Αναμένεται μείωση αγορών γύρω στα €10 δισ. μηνιαίως

Ο οικονομολόγος Μάριος Σούπασιης υποστηρίζει ότι ο μειωμένος ρυθμός αγοράς ομολόγων μέσω του PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), δεν σημαίνει τίποτα το ουσιαστικό προς το παρόν, αφού είχε αυξηθεί πρωταρχικά από τα €60 δισ. σε €80 δισ. μηνιαίως, ενώ τώρα το λεκτικό έχει διαφοροποιηθεί σε «they will slow down moderately». 

«Η αγορά συνεπώς δεν αναμένει να επιστρέψουμε στα €60 δισ. μηνιαίως», αναφέρει. 

Εκφράζει την εκτίμηση πως εάν ο μειωμένος ρυθμός είναι πιο χαμηλός από τις γενικές προσδοκίες της αγοράς, που κυμαίνονται γύρω στα €10 δισ. λιγότερα, αυτό συνεπάγεται ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα πιεστούν προς τα κάτω ή να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

Επισημαίνει ακόμη, ότι το APP συνεχίζεται ακάθεκτο στα €20 δισ. το μήνα, ενώ όπως έχει αναφέρει η κ. Λαγκάρντ, ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι παροδικός και δεν θα επηρεάσει οπωσδήποτε νομισματικές αποφάσεις στο βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Της Γεωργίας Χαννή