You are here

Οι τράπεζες φοβούνται σενάρια Συνεργατισμού

08/07/2019 07:15

Σενάρια  πρώην Συνεργατικής Τράπεζας φοβούνται οι τράπεζες και ο εγχώριος επόπτης, με αφορμή τις προτεινόμενες από  την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων  τροποποιήσεις  στο νόμο περί εκποιήσεων.

Είναι διάχυτη η άποψη των  χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων,  του υπουργείου οικονομικών, αλλά και των εποπτικών αρχών ότι ενδεχόμενη προώθηση  και ψήφιση από τη βουλή των ρυθμίσεων που εισηγούνται κοινοβουλευτικά κόμματα σε ότι αφορά το πλαίσιο των εκποιήσεων, θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα καθώς,  η Φρανκφούρτη, όπως σημειώνουν, θα απαιτήσει αύξηση των προβλέψεων λόγω μηδενισμού των εξασφαλίσεων συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων.

Οι εισηγήσεις των κομμάτων συζητούνται στη βουλή ως προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν με αφορμή την έγκριση του σχεδίου Εστία, για στήριξη των κακοπληρωτών.  Με τις προτάσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιδιώκουν να ενισχύσουν την πρόσβαση των χρεωστών στα δικαστήρια, πριν την εκποίηση του ενυπόθηκου ακινήτου τους.

Στελέχη των εποπτικών αρχών και των εγχώριων τραπεζών  επισήμαναν στην StockWatch ότι άρχισαν ήδη να καταφθάνουν τα πρώτα  ανησυχητικά μηνύματα από την Φρανκφούρτη, ενόψει μάλιστα και της προγραμματιζόμενης την ερχόμενη Πέμπτη, πρώτης επίσκεψης στη Λευκωσία του νέου προέδρου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ)  Αντρέα Eνρία.

Οι επόπτες,  θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις που εισηγείται η κυπριακή βουλή,  θα παροπλίσουν σοβαρά το τραπεζικό σύστημα  στην προσπάθεια  και υποχρέωση του να μειώσει  τα κόκκινα δάνεια.

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στην Κύπρο ανέρχεται στο 30%  αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος όρος των ΜΕΔ στην Ευρωζώνη περιορίζεται μόλις στο 3%.

Οι τράπεζες φοβούνται ότι η αξία των ενυπόθηκων εξασφαλίσεων σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία θα μηδενιστεί από τους ισολογισμούς τους, αφού, οι διαδικασίες εκποιήσεων θα γίνουν εκ νέου χρονοβόρες, με αποτέλεσμα οι επόπτες να απαιτήσουν αυξημένες προβλέψεις, και κατ’ επέκταση, κεφάλαια από τις τράπεζες.

Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με γνώστες της πρακτικής και των διαδικασιών που ακολουθούν οι εποπτικές αρχές, δεν είναι απόμακρο, υπενθυμίζοντας  τι ακριβώς είχε συμβεί στη ΣΚΤ.

Η τέως  πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ)  Ντανιέλ Νουί είχε καταστήσει σαφές αρχές του 2018  προς το μεγαλομέτοχο της ΣΚΤ που ήταν το κράτος, ότι οι επόπτες θεωρούν ως μηδενική την αξία των ενυπόθηκων εξασφαλίσεων σε ακίνητη περιουσία, από τη στιγμή που ελάχιστες εκποιήσεις είχαν γίνει από τη συνεργατική τράπεζα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα,  να τεθεί υπό εξυγίανση η ΣΚΤ και να πωληθεί το καλό της χαρτοφυλάκιο στην Ελληνική Τράπεζα.

Οι εποπτικές αρχές  σήμερα, επισημαίνουν ότι τυχόν αλλαγή του πλαισίου για τις εκποιήσεις, θα αποθρασύνει εντελώς τους κακοπληρωτές , θα  αποθαρρύνει επενδυτικά ταμεία να αγοράζουν από το σύστημα ΜΕΔ, θα δώσει αντικίνητρα σε δυνητικούς επενδυτές στον τραπεζικό τομέα και γενικά το τραπεζικό σύστημα θα απολέσει εκ νέου την αξιοπιστία  του έναντι των διεθνών εποπτικών αρχών.

Οι αλλαγές που προτείνονται έρχονται μόλις ένα χρόνο πριν την ψήφιση πιο αυστηρού πλαισίου για εκποιήσεις, που ήρθε όμως μετά την κατάρρευση του Συνεργατισμού και εν μέσω γενικότερης ανησυχίας που είχε προκληθεί στους καταθέτες.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤ που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της βουλής, το συνολικό ποσό των μη εξυπηρετούμενων  δανείων που επηρεάζονται από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις,  ανέρχεται στα €6,2 δισ.  Πέραν των μισών αφορούν δάνεια σε εμπορικές τράπεζες και τα υπόλοιπα βρίσκονται στον ισολογισμό της κρατικής ΚΕΔΙΠΕΣ.

ΜΕΔ, εκποιήσεις, ξέπλυμα ενώπιον του Ενρία

Οι προτάσεις των κομμάτων για αλλαγή του πλαισίου για εκποιήσεις προκύπτει σε μια δύσκολη συγκυρία, καθώς αναλαμβάνει τα ηνία του επόπτη τους ο κ. Ενρία.

Ο Ιταλός επόπτης, που θα επισκεφθεί το νησί, θα έχει σειρά επαφών με τον υπουργό οικονομικών,  την Κεντρική Τράπεζα, την  επιτροπή οικονομικών της βουλής και τις συστημικές τράπεζες (Τρ. Κύπρου, Ελληνική και RCB).

Προμετωπίδα στην ατζέντα του κ. Ενρία θα είναι η αποτίμηση των προσπαθειών που καταβάλλει το τραπεζικό σύστημα για μείωση των ΜΕΔ.

Ωστόσο, ο ιταλός πρόεδρος του ΕΕΜ, θα τεθεί ενώπιον των προθέσεων της βουλής για αλλαγή των ρυθμίσεων που είχαν ενσωματωθεί  πέρσι στο νόμο περί εκποιήσεων, όπως είχαν αξιώσει οι επόπτες στη  Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλλες.

Όπως  έχει διαρρεύσει, ο  κ. Ενρία θα ζητήσει δια ζώσης ενημέρωση για το επίμαχο αυτό θέμα.

Στο υπουργείο οικονομικών υπάρχει η εκτίμηση ότι ο πρόεδρος του ΕΕΜ θα υποδείξει προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το τραπεζικό σύστημα, σε περίπτωση που θα περάσουν  από τη βουλή οι τροποποιήσεις  σε σχέση  με το πλαίσιο των εκποιήσεων.

Του Λεύκου Χρίστου