You are here

Πιέζονται τα κεφάλαια τραπεζών

20/07/2018 07:24

Πιέζονται τα κεφάλαια των τραπεζών σε ολόκληρη την ΕΕ, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών με τις κυπριακές τράπεζες να καταγράφουν ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας.

Ο δείκτης κοινών κεφαλαίων της κατηγορίας 1(CET 1) για τις τράπεζες στην Κύπρο ανέρχεται στο 13,2% το πρώτο τρίμηνο του 2018 έναντι 13,9% που ήταν τέλος Δεκεμβρίου του 2017 και 15,1% τέλος του 2016.

Η μείωση οφείλεται στις αυξημένες προβλέψεις που αναγκάζονται να αναγνωρίσουν οι τράπεζες για επισφαλή δάνεια, που διαβρώνουν τον λογαριασμό αποτελεσμάτων τους.

Είναι το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνει τα δεδομένα για τον Συνεργατισμό, που ως γνωστό βρίσκεται υπό εκκαθάριση λόγω ανεπάρκειας κεφαλαίων.

Στην ΕΕ ο μέσος όρος δείκτη κοινών κεφαλαίων κατηγορίας 1 ανέρχεται στο 14,4% από 14,9% τέλος του 2017.

Σύμφωνα με την EBA, οι δείκτες κεφαλαίου των ευρωπαϊκών τραπεζών παρέμειναν ψηλοί, αν και με ελαφρά μείωση το πρώτο τρίμηνο του 2018. Ο δείκτης CET1 παρουσίασε μείωση κατά 50 μονάδες βάσης κυρίως λόγω της μείωσης του κεφαλαίου CET1 τα οποία συνδέονται επίσης με την υιοθέτηση του νέου λογιστικού πλαισίου (IFRS9).

Τον ψηλότερο δείκτη έχουν οι τράπεζες στη Λετονία (21,9), το Λουξεμβούργο (21,4%) τη Σουηδία (21,1), τη Σλοβενία (21,1%) και τη Φινλανδία (21,1%)

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) δημοσίευσε την περιοδική επικαιροποίηση στον πίνακα κινδύνων της, ο οποίος συνοψίζει τους κυριότερους κινδύνους και τα τρωτά σημεία του τραπεζικού τομέα της ΕΕ χρησιμοποιώντας ποσοτικούς δείκτες κινδύνου μαζί με τις απόψεις των τραπεζών και των αναλυτών της αγοράς από το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης κινδύνου.

Το πρώτο τρίμηνο του 2018, ο επικαιροποιημένος πίνακας ελέγχου εντόπισε συνεχιζόμενες βελτιώσεις αλλά και υπολειπόμενους κινδύνους στην κερδοφορία των τραπεζών.

Οι τράπεζες της ΕΕ συνέχισαν να βελτιώνουν τη συνολική ποιότητα του χαρτοφυλακίου των δανείων τους. Το πρώτο τρίμηνο του 2018, ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) συνέχισε την καθοδική του πορεία και έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 4ο τρίμηνο του 2014 (3,9%).

Η Κύπρος έχει το δεύτερο ψηλότερο δείκτη ΜΕΔ (38,9%) μετά την Ελλάδα(45,3%).

Ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΔ στην Κύπρο αυξήθηκε στο 46,1% από 45% τέλος του 2017.

Η κερδοφορία παραμένει μια ανησυχία για τον τραπεζικό τομέα της ΕΕ. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ο μέσος όρος των ROE μειώθηκε κατά 50 μονάδες βάσης σε 6,8% το πρώτο τρίμηνο του 2018, κυρίως λόγω της ετήσιας μείωσης των καθαρών εσόδων από συναλλαγές. Η χαμηλή κερδοφορία και η ευρεία διασπορά σε ορισμένες χώρες (με το ROE που κυμαίνεται από 0,7% έως 19,1%), μαζί με τα υψηλά λειτουργικά έξοδα, εξακολουθεί να επιβραδύνει τις προοπτικές κερδοφορίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα στο σύνολο του.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου αξιολόγησης κινδύνων της ΕBA δείχνουν ότι οι τράπεζες, καθώς και οι αναλυτές της αγοράς, αναμένουν μια μικρή βελτίωση στην κερδοφορία των τραπεζών στο εγγύς μέλλον. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει εν μέρει στην αύξηση των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες και στη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις παρέμεινε σταθερός στην ΕΕ ενώ ο δείκτης μόχλευσης μειώθηκε αντικατοπτρίζοντας τον αντίκτυπο του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9.

Της Γεωργίας Χαννή