You are here

Προληπτική βόμβα από ΕΚΤ

19/03/2015 16:55
Το ενδεχόμενο να κάνει «νομικά δεσμευτική» την προειδοποίηση προς τις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν τον όγκο των εντόκων που κατέχουν εξέτασε η ΕΚΤ, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όπως σημειώνεται, η ΕΚΤ όχι μόνο δεν θα αυξήσει το πλαφόν για την έκδοση εντόκων αλλά σχεδιάζει να απαγορεύσει στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα να αυξάνουν το κρατικό χρέος που κατέχουν.

Σύμφωνα με τους FT, μέλη του διοικητικού συμβουλίου την Τετάρτη συζήτησαν κατά πόσον πρέπει να κάνουν νομικά δεσμευτικές τις πρόσφατες προειδοποιήσεις στις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την ποσότητα του βραχυπρόθεσμου κρατικού χρέους ή των εντόκων.

«Η ΕΚΤ στα μέσα Φεβρουαρίου έκανε συστάσεις στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες που βρίσκονται υπό την εποπτεία της να απέχουν από την αγορά επιπρόσθετου χρέους. Εκφράζονται ανησυχίες μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα μπορεί να αγνοήσουν τις συστάσεις και να αυξήσουν το στοκ από έντοκα», σημειώνεται.

Όπως προστίθεται, τελική απόφαση δεν αναμένεται πριν από τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου ο Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, καθώς και με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και την Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του συμβούλιου, για να συζητήσουν για την κρίση.

Ο Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της Ελλάδας, δήλωσε την Πέμπτη: «Η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και χρειάζεται τη συνεργασία των Ευρωπαίων εταίρων για να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Δεν έχουμε λάβει καμία νέα δόση από τον Αύγουστο του 2014, αλλά έχουμε αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις».