You are here

Στα €26,2 δισ. οι εγγυημένες καταθέσεις τραπεζών

25/05/2018 07:55

Στα €26,2 δισ. ανέρχονται οι εγγυημένες καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το 2017 παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση από το 2016.

Τα διαθέσιμα κεφάλαια για τις καταθέσεις είναι €65 εκ.

Οι εγγυημένες καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών είναι €16,8 δισ. και της ΣΚΤ  €9,4 δισ.

Το σύνολο των καταθέσεων του τραπεζικού συστήματος είναι €49,4 δισ.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) δημοσίευσε δεδομένα σχετικά με δύο βασικές έννοιες της οδηγίας για τo σύστημα εγγύησης των καταθέσεων: Διαθέσιμα οικονομικά μέσα και καλυμμένες καταθέσεις. Η EBA δημοσιεύει τα στοιχεία αυτά σε ετήσια βάση, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας των συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων σε ολόκληρη την ΕΕ προς όφελος των καταθετών, των αγορών, των διαμορφωτών πολιτικής και των κρατών μελών.

Τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία που παρασχέθηκαν για τις 31 Δεκεμβρίου 2017 δείχνουν ότι 32 από σύνολο 43 συστημάτων εγγυήσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αυξήσει τα κεφάλαιά τους από τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Αυτό προκύπτει από τις εισφορές που καταβάλλουν τα μέλη των εν λόγω ΣΕΚ, προκειμένου να επιτευχθεί το επιτόκιο 0,8% των καλυμμένων καταθέσεων που καθορίζονται στο σύστημα έως τον Ιούλιο του 2024. Για άλλα έξι ΣΕΚ, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα μειώθηκαν κυρίως επειδή τα ΣΕΚ υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια τους για να αποζημιώσουν τους καταθέτες κατά τη διάρκεια του 2017, ενώ δεν σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στα υπόλοιπα πέντε ΣΕΚ. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το επιδιωκόμενο επίπεδο του 0,8% των καλυμμένων καταθέσεων έχει ήδη επιτευχθεί από 17 από τα 43 ΣΕΚ.

Της Γεωργίας Χαννή