You are here

Το χαρτοφυλάκιο της υγείας αναλαμβάνει η Στέλλα Κυριακίδου

10/09/2019 13:52

Τo όραμά και τον προγραμματισμό της για μια «ευέλικτη» Κομισιόν, με σοβαρή μείωση της γραφειοκρατίας και την μείωση του διοικητικού φόρτου ανακοίνωσε σήμερα η επόμενη Πρόεδρος Ούρσουλα Βον Ντερ Λάιεν.

Σε αυτή την τελική πλέον κατανομή, η επόμενη Επίτροπος της Κύπρου αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της υγείας. Η ίδια η πρόεδρος κατά την ανακοίνωση δήλωσε ότι η Στέλλα Κυριακίδου, είναι ψυχίατρος με χρόνια εμπειρίας και ως εκ τούτου τοποθετήθηκε στις συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

Ταυτόχρονα ο Μ. Σχοινάς, για τον οποίον η Πρόεδρος τόνισε ότι «ο ίδιος αποκαλεί τον εαυτό του πραγματικό πιστό του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», αναλαμβάνει αντιπρόεδρος για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.

Κατά την νέα οργανωτική δομή θα υπάρχουν επίτροποι, αντιπρόεδροι και εκτελεστικοί αντιπρόεδροι με διπλό ρόλο. Αναλυτικά, θα εκτελούν χρέη επιτρόπου αλλά θα είναι και αντιπρόεδροι αρμόδιοι για ένα από τα τρία κομβικά θέματα του θεματολογίου της εκλεγείσας προέδρου.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς (Κάτω Χώρες) θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία. Θα διαχειρίζεται επίσης την πολιτική για την κλιματική δράση, με την υποστήριξη της γενικής διεύθυνσης για την κλιματική δράση.

Η εκλεγείσα πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Επιθυμώ η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν της Ευρώπης. Η συμφωνία αυτή πηγάζει από τη δέσμευσή μας να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο. Υπαγορεύεται επίσης από μια μακροπρόθεσμη οικονομική επιταγή: όσοι ενεργούν πρώτοι και ταχύτερα, θα είναι εκείνοι που θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες από την οικολογική μετάβαση. Επιθυμώ η Ευρώπη να είναι πρωτοπόρος. Επιθυμώ η Ευρώπη να εξάγει εμπειρογνωμοσύνη, τεχνολογίες και ορθές πρακτικές.»

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ (Δανία) θα συντονίζει το συνολικό θεματολόγιο μιας Ευρώπης έτοιμης για την ψηφιακή αλλαγή και θα είναι η επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, με τη στήριξη της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού.

Η εκλεγείσα πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η ψηφιοποίηση έχει τεράστιες συνέπειες στον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και επικοινωνούμε. Σε ορισμένους τομείς, όπως είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες για καταναλωτές, η Ευρώπη πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες, ενώ σε άλλους, όπως στις επιχειρηματικές δραστηριότητες για επιχειρήσεις, είμαστε πρωτοπόροι. Πρέπει να ετοιμάσουμε την ενιαία αγορά μας για την ψηφιακή εποχή, να αξιοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη και τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να εργαστούμε σκληρά για την τεχνολογική μας κυριαρχία.»
 
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία) θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων και θα εκτελεί χρέη επιτρόπου αρμόδιου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με τη στήριξη της γενικής διεύθυνσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών.

Οι άλλοι πέντε αντιπρόεδροι είναι:
ο κ. Γιοζέπ Μπορέλ (Ισπανία, εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας): προτεινόμενος ΥΕ/ΑΕ, μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο·
η κ. Βιέρα Γιούροβα (Τσεχία, μέλος της Επιτροπής Γιούνκερ): Αξίες και διαφάνεια·
ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς (Ελλάδα, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μακρόχρονη θητεία ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής): Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής·
ο κ. Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβακία, αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Γιούνκερ): Διοργανικές σχέσεις και προβλέψεις·
η κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα (Κροατία, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου): Δημοκρατία και Δημογραφία.
 
Η κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα θα ηγείται επίσης, εκ μέρους της Επιτροπής, των εργασιών σχετικά με τη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.

Τέλος η επόμενη Πρόεδρος, ευχαρίστησε στον νυν Πρόεδρο Γιούνκερ για την υποστήριξή του τις τελευταίες εβδομάδες, από τον οποίον όπως είπε έμαθε πολλά.