You are here

Κομισιόν: Αδυναμίες στο σύστημα υγείας Κύπρου

31/05/2022 09:56

Καλή διαχείριση των προκλήσεων της πανδημίας και μειωμένο αριθμό θνησιμότητας επιδίωξε η Κύπρος, ωστόσο όσον αφορά την ευημερία του συστήματος υγείας της χώρας οι αριθμοί κυμαίνονται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το προσδόκιμο ζωής στο νησί είναι υψηλότερο από ό,τι στην ΕΕ συνολικά και αυξήθηκε το 2020, παρά τον COVID-19. Συγκεκριμένα, το 2019 το προσδόκιμο ζωής στην Κύπρο ήταν 82.3 έτη (ΕΕ: 81.3) και το 2020 ήταν 82.4 έτη (ΕΕ: 80.4).

Σημειώνεται επίσης ότι μέχρι τις 17 Απριλίου 2022, είχαν αναφερθεί 1,11 σωρευτικοί θάνατοι από COVID-19 ανά 1.000 κατοίκους και 523 επιβεβαιωμένα σωρευτικά κρούσματα COVID-19 ανά 1.000 κατοίκους.

«Η Κύπρος τα καταφέρνει σχετικά καλά στην αποφυγή θανάτων από θεραπεύσιμες αιτίες, γεγονός που αντικατοπτρίζεται επίσης στη χαμηλή θνησιμότητα από καρκίνο», προστίθεται. Για παράδειγμα, για το 2017 οι θάνατοι από καρκίνο στην Κύπρο ανήλθαν στους 195.4 (ανά 100 000 κατοίκους), ενώ στην ΕΕ την ίδια χρονιά ανήλθαν στους 252.5.

Παρόλα αυτά, η υψηλή κατανάλωση αντιβιοτικών προκαλεί ανησυχίες για τη δημόσια υγεία σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή.

Μειωμένες οι δαπάνες για την υγεία

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι δαπάνες για την υγεία σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στην Κύπρο ήταν κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ το 2019, με ποσοστό 2.9% (ΕΕ: 6.6%).

«Μια πρόσφατη εκτεταμένη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας για την εισαγωγή καθολικής κάλυψης υγείας (που εφαρμόστηκε σε δύο φάσεις το 2019-2020) μείωσε το υψηλότερο επίπεδο δαπανών, κατέστησε την υγειονομική περίθαλψη πιο προσιτή και τα αναφερόμενα επίπεδα ανεκπλήρωτων αναγκών είναι χαμηλά», σημειώνεται.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές ανά εισοδηματική ομάδα και λίστες αναμονής για ορισμένες υπηρεσίες. Ακόμη, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 0,3 πιστωτικές μονάδες (π.μ.) του ΑΕΠ έως το 2070 (έναντι 0,9 π.μ. για την ΕΕ).

Αξίζει να αναφερθεί ότι η δημόσια χρηματοδότηση της μακροχρόνιας περίθαλψης παραμένει πολύ χαμηλή στο 0,3% του ΑΕΠ (2019), καθώς η έλλειψη σχετικού ολοκληρωμένου πλαισίου εμποδίζει περαιτέρω την παροχή μακροχρόνιας περίθαλψης στην Κύπρο.

Αυξημένες οι ελλείψεις προσωπικού

Ανησυχία φαίνεται να προκαλούν οι ελλείψεις προσωπικού για τη μακροπρόθεσμη απόδοση του συστήματος υγείας, καθώς ο αριθμός των νοσηλευτών στην Κύπρο είναι χαμηλός και ο αριθμός των αποφοίτων πέφτει.

Αναφέρεται ακόμη ότι «στον τομέα της μακροχρόνιας περίθαλψης, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει ξεκινήσει τη χαρτογράφηση των αναγκών, ωστόσο χρειάζεται ακόμη πιο συνοπτική και τεκμηριωμένη χαρτογράφηση, καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό. Ελλείψεις, ιδιαίτερα σε νοσηλευτές, υπάρχουν τόσο στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης όσο και στο σύστημα μακροχρόνιας περίθαλψης. Η αυξανόμενη ανάγκη, ειδικότερα, για τη μακροχρόνια φροντίδα απαιτεί πιο ολοκληρωμένα μέτρα», τονίζεται.

Παρόλα αυτά, μέσω του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), η Κύπρος σχεδιάζει να επενδύσει €69,9 εκατ. (5,8 % του συνολικού ΣΑΑ) για την ενίσχυση του συστήματος υγείας της με την ανακαίνιση εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση (προμήθεια) εξοπλισμού. Εστιάζει επίσης στην ενίσχυση των επιδόσεων του δημόσιου συστήματος υγείας, ιδίως μέσω της ψηφιοποίησης.

 

Της Ουρανίας Στυλιανού