You are here

Κομισιόν: Θέμα της Κύπρου η συμφωνία με το Ισραήλ

17/02/2021 17:37

Η συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ η οποία θα επιτρέπει την έλευση στην Κύπρο ισραηλινών χωρίς τεστ για κορωνοϊό, αρκεί να έχουν εμβολιασθεί, δεν επηρεάζεται από τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τις χώρες της ΕΕ ότι είναι πολύ νωρίς να γίνουν παρόμοιες συμφωνίες, δήλωσε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, εξήγησε  ότι η ιδέα ξεκίνησε μετά από εισήγηση του Έλληνα  Πρωθυπουργού ο οποίος είχε προτείνει την εφαρμογή του «Πράσινου Διαβατηρίου» για όσους έχουν εμβολιασθεί προκειμένου να μεταβαίνουν πιο εύκολα από τη μια χώρα στην άλλη, εντούτοις όμως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είπε ότι είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί κάτι τέτοιο.

Ο Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι «σε επίπεδο ΕΕ δεν υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία και πρόσθεσε ότι «στην Κύπρο έχει εμβολιασθεί μόνο ένα 4% έως 5% του πληθυσμού άρα τι νόημα έχει να συζητείται κάτι τέτοιο».

Σχετικά με τη συμφωνία που έχει συνάψει η Κύπρος με το Ισραήλ και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου, δημιουργώντας προσδοκίες για αύξηση των τουριστικών ροών προς τη χώρα μας,  ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η συγκεκριμένη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ δεν επηρεάζεται από τις αποφάσεις της ΕΕ. Εμάς μας ενδιαφέρει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τι γίνεται», επεσήμανε.

Υπενθύμισε εντούτοις ότι για τα ταξίδια από χώρες εκτός ΕΕ, έχει εκδοθεί μια σύσταση να περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα μέχρι να εμβολιασθεί η πλειοψηφία των πολιτών.

Όσον αφορά την εισήγηση για το «Πράσινο Διαβατήριο» το οποίο στην ουσία αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει κατά πόσο μπορεί να εφαρμοσθεί η συγκεκριμένη εισήγηση όταν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα είναι εμβολιασμένο. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εφαρμοσθεί κάτι τέτοιο διότι δεν μπορούμε να εισάγουμε διακρίσεις δίνοντας ταξιδιωτικές διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους από τη στιγμή που δεν έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση στα εμβόλια, επειδή αναμένουν τη σειρά τους», κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην Κύπρο.

Της Ηρώς Ευθυμίου