You are here

Ξεχωρίζει η Κύπρος στα επιδόματα αδειών ασθενείας

27/11/2021 06:01

Τη μεγαλύτερη αύξηση στο σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ παρουσίασαν το 2020 τα επιδόματα για άδειες ασθενείας στην Κύπρο, όπως διαφαίνεται από στοιχεία της Eurostat.

Το 2020, οι δαπάνες για επιδόματα ασθένειας και υγειονομική περίθαλψη ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν αυξηθεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός από την Πολωνία.

Ωστόσο, αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι το ονομαστικό ΑΕΠ έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19. Στην πραγματικότητα, οι δαπάνες για παροχές κοινωνικής προστασίας αυξήθηκαν γενικά σε όλα τα κράτη μέλη.

Η μεγαλύτερη αύξηση στα επιδόματα ασθενείας και υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ 2019 και 2020 στα κράτη μέλη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμες εκτιμήσεις για το 2020 καταγράφηκε στην Κύπρο (+2,2 ποσοστιαίες μονάδες σε % του ΑΕΠ).

Την Κύπρο ακολούθησαν το Βέλγιο (+1,3 π.μ.) και η Τσεχία (+1,2 π.μ.). Η μόνη χώρα που κατέγραψε μείωση ήταν η Πολωνία (-0,3 π.μ.).

Οι παροχές γήρατος και ασθένειας/υγειονομικής περίθαλψης αντιπροσώπευαν την πλειονότητα των παροχών κοινωνικής προστασίας σε όλα τα κράτη μέλη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.

Άλλες κατηγορίες περιελάμβαναν επιδόματα για αναπηρία, επιζώντες, οικογένεια/παιδιά, ανεργία, στέγαση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμες εκτιμήσεις για το 2020, οι δαπάνες για ασθένειες και υγειονομική περίθαλψη ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν υψηλότερες στη Γερμανία (11,2% του ΑΕΠ), στη Γαλλία (10,0%) και στο Βέλγιο (8,8%), ενώ ήταν χαμηλότερες στην Πολωνία (4,8%), στην Εσθονία (5,1%), στη Λιθουανία και στη Λετονία (αμφότερες από 5,2%).

Της Γεωργίας Χαννή