You are here

Αφιέρωμα Financial Times στην Κύπρο

29/11/2001 06:09
Ειδικό αφιέρωμα στην Κύπρο έχει στη προχθεσινή της έκδοση η έγκυρη Βρετανική εφημερίδα Financial Times. Στο τρισέλιδο αφιέρωμα η εφημερίδα κάνει εκτεταμένη αναφορά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου και στις προσπάθειες επίλυσης του πολιτικού προβλήματος, στην φορολογική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης, στον κλάδο των υπεράκτιων εταιρειών και στον τουρισμό.

ΧΑΚ

Η εφημερίδα κάνει αναφορά στην δραματική πτώση των τιμών στο Χρηματιστήριο και στις προσπάθειες του ΧΑΚ να καταστεί περιφερειακό χρηματιστήριο. «Η κατάρρευση των τιμών στο μικρό Κυπριακό χρηματιστήριο», γράφει η εφημερίδα, «εν μέσω ισχυρισμών για χειραγώγηση τιμών και κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών έχει φθείρει τις προσπάθειες τις Λευκωσίας να καταστεί περιφερειακό χρηματιστήριο καταδεικνύοντας την ανάγκη βελτίωσης της εποπτείας».

ΑΕΠ

Ως αποτέλεσμα των τρομοκρατικών κτυπημάτων, λέει η Financial Times, το Υπουργείο Οικονομικών μείωσε τις προβλέψεις για ανάπτυξη του ΑΕΠ από 4% σε 3.5%. Δεδομένης της σταθερής μείωσης των κρατήσεων, συνεχίζει η εφημερίδα, η ανάπτυξη το 2002 δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 3%.

Στο ίδιο άρθρο η εφημερίδα κάνει εκτεταμένη αναφορά στο προτεινόμενο φορολογικό πακέτο και στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Τουρισμός

Η εφημερίδα επαναλαμβάνει τις δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη ότι οι αφίξεις από την Βρετανία θα παρουσιάσουν μείωση μέχρι και 20% το 2002 επισημαίνοντας παράλληλα την αναπτυξιακή σημασία του τουρισμού για το νησί.

Στα αξιοσημείωτα του προχθεσινού αφιερώματος της Financial Times είναι πάντως και η διαφήμιση που καταχώρησε το Υπουργείο Εμπορίου. Στη διαφήμιση διακρίνεται η υδρόγειος στο σύμπαν με δύο αυτιά - satellite dishes. Κάτω από την υδρόγειο γράφει τα εξής: «In Cyprus, when we talk business the world listens» (Στην Κύπρο όταν μιλούμε για business, ο κόσμος ακούει).