You are here

Ανοδικά οι πωλήσεις ακινήτων

03/04/2015 15:45
Νέα αύξηση παρουσίασαν τον Μάρτιο οι πωλήσεις ακινήτων, εν αναμονή της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

Φορείς της αγοράς επισημαίνουν ότι η αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων αποδίδεται στις εντεινόμενες πιέσεις των τραπεζών προς τους δανειολήπτες για αποπληρωμή των δανείων τους, στις καλές τιμές που υπάρχουν στην αγορά αλλά και στη μείωση των επιτοκίων που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι τράπεζες.

Με βάση στοιχεία του κτηματολογίου, τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν τον τρίτο μήνα του έτους ανήλθαν σε 452 έναντι 344 τον Μάρτιο του 2014 σημειώνοντας άνοδο 31%. Τον Φεβρουάριο η αύξηση διαμορφώθηκε στο 5%.

Σύμφωνα με τον εκτιμητή ακινήτων Πόλυ Κουρουσίδη, οι μειώσεις των τιμών οδήγησαν σε εκδήλωση ενδιαφέροντος από ντόπιους και ξένους που έψαχναν ευκαιρίες για αγορά ακινήτων.

«Οι πωλήσεις ακινήτων που γίνονται αφορούν προνομιακά ακίνητα», επεσήμανε.

Ο κ. Κουρουσίδης υπέδειξε ότι «η αγορά ακινήτων παρά το ότι έχει επηρεαστεί αρνητικά τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, δείχνει ότι είναι ασφαλής επιλογή επένδυσης όταν αυτή γίνεται προσεκτικά».

Επεσήμανε ακόμη ότι η μείωση των καταθετικών επιτοκίων συνέτεινε στην αύξηση του ενδιαφέροντος και των πωλήσεων ακινήτων καθώς, όπως εξήγησε, το επιτόκιο είναι βασικός παράγοντας που εξετάζει κάποιος όταν πρόκειται να αποταθεί για σύναψει δανείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογίου, αύξηση σημειώθηκε τον Μάρτιο σε όλες τις πόλεις εκτός της Αμμοχώστου.

Όσον αφορά στο τρίμηνο του 2015 οι πωλήσεις ακινήτων καταγράφουν άνοδο 16% φθάνοντας στα 1098 τεμάχια από 948 το τρίμηνο του 2014.

Τη μεγαλύτερη αύξηση που φθάνει το 50% καταγράφει η Λάρνακα με τα πωλητήρια έγγραφα να ανέρχονται στα 259 από 173.

Στη Λεμεσό οι πωλήσεις είναι αυξημένες κατά 28% φτάνοντας στις 352 από 275.

Αντίθετα, στη Λευκωσία καταγράφεται μείωση 4% με τις πωλήσεις να υποχωρούν στις 174 από 181.

Μείωση 2% σημειώνεται επίσης στην Πάφο ενώ στην ελεύθερη Αμμόχωστο οι πωλήσεις κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Οι περισσότερες πωλήσεις το τρίμηνο του 2015 έγιναν σε ντόπιους φθάνοντας τα 848 τεμάχια από 680 το τρίμηνο του 2014 ενώ οι πωλήσεις σε ξένους μειώθηκαν σε 250 από 268 το τρίμηνο του περασμένου έτους.

Της Γεωργίας Χαννή