You are here

Αυξάνεται η υποστήριξη των Ευρωπαίων για ένταξη της Κύπρου

05/03/2003 14:21
Σαφέστατη αύξηση των θετικών απαντήσεων για την ένταξη της Κύπρου σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώνεται στη δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο» που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, το Μάιο του 2002.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου που έγινε την περίοδο 1/10-5/11/2002 σε δείγμα 16.074 ερωτηθέντων των 15 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 47% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Κύπρου, τοποθετώντας το νησί μεταξύ των πρώτων υποψηφίων για ένταξη χωρών στις προτιμήσεις των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσοστό που συγκέντρωσε η Κύπρος είναι το τρίτο υψηλότερο ποσοστό μετά τη Μάλτα και την Ουγγαρία, ενώ οι πλέον ένθερμοι υποστηριχτές της ένταξης της Κύπρου ήταν οι Έλληνες με 90% θετικών απαντήσεων και ακολουθούν οι τρεις σκανδιναβικές χώρες καθώς και η Ισπανία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.

Σε ότι αφορά την Τουρκία μόνο το 31% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την ένταξη της στην ΕΕ ενώ 49% είναι αντίθετο με αυτήν. Η Τουρκία συγκέντρωσε τα χειρότερα ποσοστά και προς τις δύο κατευθύνσεις. Στην Ελλάδα μόνο ένας στους 5 ερωτηθέντες υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας.

Η Κύπρος με ποσοστό 47% βρίσκεται στην τέταρτη θέση προτίμησης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρώτη είναι η Μάλτα με 52% υπέρ και 28% κατά, δεύτερη η Ουγγαρία με 52% υπέρ και 30% κατά και τρίτη η Πολωνία με 48% υπέρ και 34% κατά.

Τα ποσοστά που συγκέντρωσε η Κύπρος είναι από τους Έλληνες με 90% θετικών απαντήσεων και μόλις 6% αρνητικών. Πολύ υψηλά ποσοστά υπέρ της κυπριακής ένταξης προέκυψαν επίσης στη Σουηδία (66%), στην Ιρλανδία (65%), στη Φινλανδία (55%), στο Λουξεμβούργο (56%) και στην Ιταλία (54%). Το Βέλγιο με ποσοστό 48% τάσσεται υπέρ της ένταξης της Κύπρου, ενώ 37% τάσσεται κατά.