You are here

Διευκρινίσεις για το παράνομο εμπάργκο στα κυπριακά πλοία από την Τουρκία

24/05/2002 16:55
Η ΜΚΕ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

H Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ – Κύπρου, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία για αλλαγή της στάσης της και άρση του εμπάργκο στα κυπριακά πλοία ή πλοία υπό κυπριακή σημαία.

Όπως ανέφερε η Συμπρόεδρος της ΜΚΕ Μέχτιλντ Ρότε, είναι απαράδεκτο μια χώρα υποψήφια, όπως η Τουρκία, να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο, προσθέτοντας ότι η ΜΚΕ συμφώνησε να ζητήσει διευκρινίσεις από την Κομισιόν, σχολιάζοντας το παράνομο εμπάργκο που συνεχίζει η Τουρκία κατά της Κύπρου, παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες και το δίκαιο ελεύθερης ναυσιπλοίας.

Παράλληλα, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής που μιλούσε σε διάσκεψη τύπου με την ολοκλήρωση των εργασιών της ΜΚΕ που διεξήχθη στη Λευκωσία, τόνισε ότι η υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Κύπρου με την ΕΕ είναι ανεξάρτητη από την έκβαση των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, γεγονός άλλωστε το οποίο ομόφωνα υπογράμμισαν στο πλαίσιο της συνόδου, τόσο Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Για την ΕΕ είναι ξεκάθαρο ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη» είπε η κ. Ρότε, ενώ αναφορικά με τις απειλές της Τουρκίας για πρόκληση θερμού επεισοδίου σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου πριν την επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε ότι εάν η Άγκυρα υλοποιήσει τις απειλές της τότε θα χάσει για πολύ χρονικό διάστημα οποιανδήποτε ευρωπαϊκή της προοπτική. Χαρακτήρισε επίσης «αδιανόητο, μια τρίτη χώρα να κάνει στρατιωτική επίθεση λόγω της υπογραφής ή της προετοιμασίας της ένταξης μιας χώρας στην ΕΕ».

Η κ. Ρότε πρόσθεσε μάλιστα, ότι όταν η Κύπρος θα είναι ήδη χώρα μέλος της ΕΕ, τότε θα πρέπει η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ να τεθεί σε ισχύ, όπως όταν απειλούνται συμφέροντα χώρας μέλους.

Για το ίδιο θέμα, ο συμπρόεδρος της ΜΚΕ Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τις αντιδράσεις τις τουρκικής πλευράς. «Αλίμονο όμως αν η Κύπρος καθορίζει την πολιτική της με βάση τις απειλές οποιασδήποτε χώρας», συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Όπως αναφέρεται στην τελική δήλωση της ΜΚΕ, η επόμενη σύνοδος της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος του Φθινοπώρου και θα εξετάσει την επόμενη Τακτική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.