You are here

ΕΕ: Μέτρα κατά Κύπρου για μη μεταφορά οδηγιών

24/05/2022 15:22

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή  κατά της Κύπρου, της Τσεχίας, της Φινλανδίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας, για τη  έγκαιρη μεταφορά των οδηγιών της ΕΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα 5 κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη κοινοποιήσει μέτρα πλήρους μεταφοράς για 3 οδηγίες στον τομέα του περιβάλλοντος.

Για να βοηθήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν πλήρως τα οφέλη που απορρέουν από τους κανόνες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση στα κράτη μέλη, για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ και, εάν χρειαστεί, κινεί διαδικασίες επί παραβάσει. Εκτός από τη δέσμη των παραβάσεων που ανακοινώθηκε στις 19 Μαΐου, η Επιτροπή ενέκρινε  σήμερα τον λεγόμενο κύκλο «παραβάσεων μη κοινοποίησης».

•                Οδηγία (ΕΕ) 2021/1978 σχετικά με ανταλλακτικά που ανακτώνται από ιατροτεχνολογικά προϊόντα και χρησιμοποιούνται για την επισκευή ή την ανακαίνιση αυτών

•                Οδηγία (ΕΕ) 2021/1979 σχετικά με πλαστικά κατασκευαστικά στοιχεία πηνίων σε συσκευές απεικόνισης με μαγνητικό συντονισμό (MRI)

•                Οδηγία (ΕΕ) 2021/1980 σχετικά με ιοντοεπιλεκτικά ηλεκτρόδια για την ανάλυση ανθρώπινων σωματικών υγρών και/ή υγρών αιμοκάθαρσης.

Οι τρεις κατ’ εξουσιοδότηση οδηγίες τροποποιούν την οδηγία 2011/65/ΕΕ, η οποία απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν ότι ο ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός που διατίθεται στην αγορά δεν περιέχει τις επικίνδυνες ουσίες που αναφέρονται στην εν λόγω οδηγία.

Ο περιορισμός που επιβάλλει η οδηγία δεν ισχύει για ορισμένες εξαιρούμενες εφαρμογές, οι οποίες προσαρμόζονται τακτικά στην επιστημονική και τεχνική πρόοδο. Οι τρεις αυτές κατ’ εξουσιοδότηση οδηγίες τροποποιούν αυτόν τον κατάλογο εξαιρούμενων εφαρμογών, ώστε να επιτραπεί η χρήση τεσσάρων φθαλικών ενώσεων σε ορισμένα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Τα κράτη μέλη όφειλαν να μεταφέρουν τις διατάξεις στο εθνικό τους δίκαιο το αργότερο έως τις 30 Απριλίου 2022. Μέχρι σήμερα, τα συγκεκριμένα 5 κράτη μέλη δεν έχουν μεταφέρει τις απαιτούμενες διατάξεις στην εθνική τους νομοθεσία. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί περαιτέρω την κατάσταση και, όπου απαιτείται, θα εκδίδει αιτιολογημένες γνώμες.