You are here

Έγγραφο επιλογών για περαιτέρω κυρώσεις κατά Τουρκίας

13/07/2020 18:55

Eις βάθος συζήτηση για την Τουρκία διεξήχθη στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεδρίασε σήμερα με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΚΥΠΕ, κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε η πληθώρα προβλημάτων που προκαλεί για την ΕΕ η συμπεριφορά της Τουρκίας. 

Στη βάση της συζήτησης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ανέλαβε να διερευνήσει τρόπους για μείωση της έντασης με την Τουρκία, αυστηρά στη βάση των θέσεων της ΕΕ όπως εκφράζονται στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου που έχουν κατά καιρούς υιοθετηθεί, χωρίς όμως να λάβει εντολή για διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Επιπρόσθετα, με αφορμή τη συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου και των απειλών εναντίον της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) θα ετοιμάσει έγγραφο επιλογών για περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τουρκίας. 

Παράλληλα, όπως και δήλωσε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος στη συνέντευξη Τύπου, θα συνεχιστούν οι εργασίες επί προτάσεων της Κύπρου για πρόσθετες κυρώσεις σύμφωνα και με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου.

Κατά τη συζήτηση τέθηκε και η απόφαση για την Αγία Σοφία, με το Συμβούλιο να καταδικάζει έντονα τις ενέργειες της τουρκικής  Κυβέρνησης και να την καλεί να επανεξετάσει την απόφαση της.

Η συζήτηση για το μέλλον των ευρωτουρκικων σχέσεων θα συνεχιστεί, με τη συζήτηση να μεταφέρεται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, γνωστό ως Gymnich, στο Βερολίνο, τον Αύγουστο.

"Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση, στο τέλος της οποίας παρουσίασα τα συμπεράσματά μου τα οποία εγκρίθηκαν από  το Συμβούλιο, και τα οποία θα ορίσουν τη δράση μου στο επόμενο διάστημα", δήλωσε ο Μπορελ.

Ο κ. Μπορρέλ τόνισε ότι η Τουρκία είναι μια "σημαντική χωρά" με την οποία η ΕΕ θα μπορούσε να αναπτύξει καλύτερες σχέσεις αλλά "με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες".

Τόνισε ότι το Συμβούλιο αναγνώρισε "ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο" και κάλεσε την Τουρκία να δημιουργήσει περιβάλλον που θα συμβάλει στην εκτόνωση.

Ξεκαθάρισε δε ότι οι μονομερείς δράσεις της Τουρκίας πρέπει να τερματιστούν, είπε ότι η γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ είναι παράνομες και κάλεσε την Τουρκία εκτός των άλλων να συμβάλει σε πολιτική λύση στη Λιβύη, και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της από την διαδικασία του Βερολίνου, περιλαμβανομένου του εμπάργκο.

Σε σχέση με την Αγία Σοφία, τόνισε ότι το Συμβούλιο καταδίκασε την μετατροπή σε τζαμί, η οποία "πυροδοτεί την καχυποψία και υπονομεύει τις προσπάθειες για διάλογο και συνεργασία", καλώντας την Κυβέρνηση στην Άγκυρα να επανεξετάσει την απόφαση.

Κληθείς  από το ΚΥΠΕ να δώσει διευκρινίσεις σε σχέση με το πλαίσιο κυρώσεων και τις επιλογές για διάλογο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι η φρασεολογία του Συμβουλίου είναι εξαιρετικά προσεκτική, σημείωσε ότι "οι κυρώσεις είναι εργαλείο και όχι αυτοσκοπός", ξεκαθάρισε ότι ο σκοπός είναι να μειωθεί η ένταση και διευκρίνισε ότι "τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών πρέπει να είναι σεβαστά.

"Είναι άλλο πράγμα ο διάλογος και άλλο οι διαπραγματεύσεις", είπε ο κ. Μπορρέλ, ξεκαθαρίζοντας ότι το Συμβούλιο του έδωσε την εντολή να "εξερευνήσει νέες οδούς για τη μείωση των εντάσεων και την προώθηση της κατανόησης".

Σε σχέση τέλος με τη Λιβυή, σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, διαπιστώθηκε επιδείνωση της κατάστασης και κατάφωρες παραβιάσεις του εμπάργκο. Το Συμβούλιο συμφώνησε να προχωρήσει σε περισσότερες κυρώσεις για την εφαρμογή του εμπάργκο και ενίσχυση της αποτελεσματικότητα της επιχείρησης “Ιrini”.