You are here

Έκτακτη απόφαση Ε.Ε. για βιοχημικό πόλεμο

16/10/2001 10:19
Οι συνεχείς βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν, οι απειλές των τρομοκρατών για αντίποινα άνευ προηγούμενου και τα νέα κρούσματα άνθρακα στην Ευρώπη ταρακούνησαν τους αξιωματούχους της Ε.Ε. Σε έκτακτη συνέδρια των διευθυντών Πολιτικής Προστασίας των 15, η αρμόδια Ευρωπαϊκή αρχή αποφάσισε τη δημιουργία ομάδων άμεσης επέμβασης σε μέλη και υποψήφιες χώρες μέλη, συμπεριλαμβανομένου και της Κύπρου, για αντιμετώπιση πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης με βιοχημικά όπλα.

Σύμφωνα με αρμόδιους της επιτροπής αυτής, οι ομάδες θα δημιουργηθούν τις επόμενες μέρες με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών για το πως να αντιδράσουν στην περίπτωση βιοχημικού πολέμου. Το επιχειρησιακό σχέδιο της επιτροπής συμπεριλαμβάνει δύο πρωτοβουλίες, εκ των οποίων η πρώτη προβλέπει την δημιουργία ομάδας εθνικών εμπειρογνωμόνων που θα επιληφθεί του θέματος της βιοχημικής απειλής σε μακροπρόθεσμη βάση και η δεύτερη περιλαμβάνει τα παρακάτω έκτατα μέτρα που θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ πριν τις 31 Οκτωβρίου.

Οι ομάδες άμεσης επέμβασης θα παρέχουν 24ωρη επί τόπου βοήθεια σε πληγέντες χώρες, με τις οποίες θα επικοινωνούν με μια «κόκκινη» τηλεφωνική γραμμή που θα συνδέει την ομάδα με τις αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες. Επίσης θα δημιουργηθεί ένα σύστημα συνεχούς ανταλλαγής πληροφοριών που σχετίζονται με τις απειλές των τρομοκρατών ενώ θα συσταθεί στενή συνεργασία με όλες τις ιατρικές υπηρεσίες όπου θα συγκεντρώνονται οι πληροφορίες αντιμετώπισης ή πρόληψης κρουσμάτων με εμβόλια και αντιβιοτικά.