You are here

Ένας στους έξι Ε/κ θέλουν Τουρκία στην ΕΕ

25/07/2003 05:08
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων δεν υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το «Ευρωβαρόμετρο» Ιουλίου που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την έρευνα, που έγινε τον Μάιο για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανάμεσα στις 10 υπό ένταξη και στις 3 υποψήφιες χώρες, μόνο το 16% των Ελληνοκυπρίων υποστηρίζουν την Τουρκική υποψηφιότητα. Η μέση υποστήριξη στις υπόλοιπες 12 χώρες για ένταξη της Τουρκίας είναι 77%, ποσοστό που κατατάσσει την Τουρκία στην τελευταία θέση των προτιμήσεων της κοινής γνώμης.

Αντίθετα, 77% των Τούρκων υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ευρωβαρομέτρου» αυτό είναι και το ψηλότερο ποσοστό υποστήριξης της Τουρκικής κοινής γνώμης ανάμεσα στις υπό ένταξη χώρες.

Πιο θερμοί υποστηρικτές της ένταξης μας είναι οι Βούλγαροι με 97% και ακολουθούν οι Πολωνοί και οι Ρουμάνοι με 96%. Η ένταξη της Κύπρου υποστηρίζεται κατά μέσο όρο από το 91% της κοινής γνώμης σε κάθε μια από τις 12 υπό ένταξη χώρες.

Η πιο «φιλική» υποψηφιότητα για τους 500 Ελληνοκυπρίους που αποτέλεσαν το δείγμα της έρευνας, είναι αυτή της Μάλτας, την οποία υποστηρίζει το 98%. Δεύτερη σε προτίμηση των Ελληνοκυπρίων είναι η Πολωνία και η Τσεχία, ενώ δεύτερη από το τέλος είναι η Βουλγαρία με 85%.

Η Τσεχία χαίρει της πιο μεγάλης υποστήριξης από όλες τις υπό ένταξη χώρες (94%).