You are here

Έντεκα εκ. ευρώ για έρευνα-τεχνολογία στην Κύπρο

26/02/2002 14:12
Ποσό που ξεπερνά τα 11 εκ. ευρώ για δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης, έχει απορροφήσει μέχρι στιγμής η Κύπρος, στα πλαίσια Κοινοτικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πλαίσιο που ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο του 2002.

Επιπλέον, η Κύπρος έχει υποβάλει 175 προτάσεις από τις οποίες οι 121 προχώρησαν για αξιολόγηση, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος EUMEDIS, ενώ σε σύνολο 16 σχετικών προτάσεων, κυβερνητικών και ιδιωτικών οργανισμών, που έχουν ήδη εγκριθεί για επιχορήγηση, οι 11 είναι κυπριακής συμμετοχής.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, σε διάσκεψη τύπου ενόψει της διεξαγωγής στην Κύπρο, του 3ου Συνεδρίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για το ηλεκτρονικό εμπόριο με θέμα “Building the Digital Economy for South Eastern Europe”.

Με βάση στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών, η ετήσια αύξηση σε επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, ανέρχεται στo 15% ετήσια, την περίοδο 1995-2000, «γεγονός που αντικατοπτρίζει» σημείωσε ο Τάκης Κληρίδης, «τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κυπριακές επιχειρήσεις στις συνθήκες εντεινόμενου ανταγωνισμού».

Αναφέρθηκε επίσης, ότι το 24% των επιχειρήσεων έχει τμήμα πληροφορικής, το 92% έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και 73% έχουν κάποιου είδους τοπικού δικτύου, ενώ σε ατομικό επίπεδο, πέραν του 51% των κυπρίων πολιτών διαθέτει προσωπικό Η/Υ, ενώ ποσοστό 67% έχει επισκεφθεί δικτυακούς τόπους ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ραγδαία είναι επίσης, η αύξηση των χρηστών του διαδικτύου ανά εξάμηνο, με ενδεικτικό το γεγονός ότι ενώ τον Ιανουάριο του 1999 οι χρήστες ανέρχονταν στις 40 χιλιάδες, τώρα υπερβαίνουν τις 140 χιλιάδες.

Το 3ο Συνέδριο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα “Building the Digital Economy for South Eastern Europe”, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 14-16 Μαρτίου και σε αυτό έχουν προσκληθεί περισσότεροι από 150 ξένοι και κύπριοι σύνεδροι.