You are here

Έργα υποδομής €100 εκ. από ευρωπαϊκά κονδύλια

15/10/2018 10:58

Την πρωτιά κατέχει η Κύπρος στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών ταμείων περιφερειακής ανάπτυξης τα οποία μέχρι το τέλος του 2017 ανήλθαν στα €100 εκ.


Το μέλος της Κύπρου στον ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο Λάζαρος Λαζάρου, ο οποίος επέδωσε την έκθεση του συνεδρίου για το 2017 στον πρόεδρο της Δημοκρατίας εξήγησε ότι τα κονδύλια αυτά αφορούν έργα υποδομής, έργα των δήμων και κοινοτήτων.


Εξήγησε επίσης ότι για την πλήρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων περιφερειακής ανάπτυξης, ο στόχος για το 2017 είναι η πλήρης απορρόφηση, είπε ο κ. Λαζάρου, προσθέτοντας ότι το ποσό αυτό αφορούσε €100 εκ. και η Κύπρος υπέβαλε αιτήσεις για €125 εκ., άρα «υπερβαίνουμε τον στόχο που είχε τεθεί κατά 25%».


Επεσήμανε ακόμα ότι «νοουμένου πως η Κύπρος συνεχίσει με αυτό το ρυθμό, θα υπάρξει πλήρης απορρόφηση και η Κύπρος θα είναι καθαρός δικαιούχος από τα ευρωπαϊκά ταμεία».


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «υπάρχει ζήτηση από πλευράς Κύπρου για όλα τα ταμεία της ΕΕ», ενώ σημείωσε πως οι όποιες καθυστερήσεις  παρατηρήθηκαν στο παρελθόν δεν οφείλονταν στις κρατικές υπηρεσίες της Κύπρου».


Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι «η συμβολή της Κύπρου σε συγχρηματοδοτούμενα έργα ανέρχεται περίπου στο 10-15%».


Σχετικά με τους ελέγχους που ασκεί το ελεγκτικό συνέδριο είπε ότι «διεξάγει  χρηματοοικονομικούς ελέγχους για το κατά πόσο οι λογαριασμοί της ΕΕ παρουσιάζουν πιστή εικόνα των αποτελεσμάτων, ελέγχους για συμμόρφωση, ότι δηλαδή οι πληρωμές έχουν γίνει σύμφωνα με τους κανονισμούς, καθώς και ελέγχους για την επίτευξη αποτελεσμάτων, δηλαδή κατά πόσο οι στόχοι που τέθηκαν στο πλαίσιο πολιτικών δράσεων έχουν επιτευχθεί κατά τρόπο οικονομικό και αποτελεσματικό».

 

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον κ. Λαζάρου για το έργο του.

Πρόσθεσε ότι το κράτος ανταποκρίνεται στους κανόνες της ΕΕ, σημειώνοντας ότι σε ό,τι αφορά το θέμα της απορρόφησης των κονδυλίων γίνεται εξαιρετική δουλειά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Τέλος, ανέφερε ότι οι προτάσεις που υποβάλλονται πρέπει να είναι καλά μελετημένες, ώστε να μπορούμε να έχουμε τη μεγίστη συμβολή από τα ευρωπαϊκά ταμεία.