You are here

Έξω από την αίθουσα... η Τουρκία στην υπογραφή ΣΠ της Κύπρου στην ΕΕ

14/04/2003 16:23
Η αντίδραση της Τουρκίας στην υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «αφορά την ίδια την τουρκική κυβέρνηση», δηλώνει η κυπριακή κυβέρνηση, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας τονίζει πως θα αποτελέσει «προσβολή» της ίδιας της ΕΕ, αν επαληθευθούν οι πληροφορίες του τουρκικού τύπου σύμφωνα με τις οποίες ο Πρωθυπουργός της χώρας θα αποχωρήσει από την αίθουσα της τελετής, την ώρα που θα υπογράφει η Κυπριακή Δημοκρατία, «προκειμένου να μην αναγκαστεί να χειροκροτήσει».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριο Καρογιάν, η κυβέρνηση «παρακολουθεί και αξιολογεί όλες τις πληροφορίες που προέρχονται από την τουρκική πλευρά» και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Πρόσθεσε πως «υπάρχει η ΕΕ, υπάρχουν οι διαδικασίες της, οι θεσμοί της, υπάρχουν όλα εκείνα τα οποία ουσιαστικά διαμορφώνουν το πλαίσιο όπου θα πρέπει να λειτουργεί το κάθε κράτος, η ΕΕ ως σύνολο αλλά ταυτόχρονα και ποιες είναι οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των υποψηφίων σήμερα κρατών».

«Συνεπώς», συνέχισε ο κ. Καρογιάν, «στη βάση των συγκεκριμένων διαδικασιών της ΕΕ, θα ισχύσει το κάθε τι και στην περίπτωση της Κύπρου. Άρα δεν πρόκειται να υπάρξει διαφοροποίηση. Η ΕΕ έχει σταθερές διαδικασίες, ξεκάθαρους μηχανισμούς και από εκεί και πέρα η κυπριακή κυβέρνηση και η Δημοκρατία θα ακολουθήσουν το ρουν όπως έχει προδιαγραφεί για όλες τις υπό ένταξη χώρες», ανέφερε.

Η ενημέρωση των ΜΜΕ από τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε λόγω απουσίας από την Κύπρο του κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για την μεθαυριανή, ιστορική, για την Δημοκρατία, υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο των δηλώσεων του κ. Μάριου Καρογιάν.

Στην αρχή της σημερινής συνάντησης ο κ. Καρογιάν προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε σήμερα συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Σημίτη με αφορμή το τραγικό δυστύχημα που έγινε χθες βράδυ στα Τέμπη. Στο τηλεγράφημα ο πρόεδρος Παπαδόπουλος εκφράζει το συγκλονισμό της κυπριακής κυβέρνησης και του κυπριακού λαού και τα ειλικρινή και βαθιά συλλυπητήριά του προς τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση της Ελλάδας καθώς και προς τους συγγενείς των αδικοχαμένων μαθητών».

Στη συνέχεια ο κ. Καρογιάν απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως εξής:

Ερ.: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία θα αντιδράσει με διάφορους τρόπους στην αναμενόμενη υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης. Η κυβέρνηση έχει αυτές τις πληροφορίες και πώς τις σχολιάζετε;

Απ.:
Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί και αξιολογεί όλες τις πληροφορίες που προέρχονται από την τουρκική πλευρά και εκεί όπου κρίνει ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ή πληροφορίες πως ενδεχομένως κάτι διαφοροποιείται σε σχέση με την τουρκική προσέγγιση, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Όσον αφορά το πώς θα αντιδράσει η τουρκική κυβέρνηση αυτό είναι θέμα που σίγουρα αφορά την ίδια την τουρκική κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν οι διαδικασίες, οι θεσμοί της και όλα εκείνα τα οποία ουσιαστικά διαμορφώνουν και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να λειτουργεί κάθε κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο. Ταυτόχρονα, αυτές οι διαδικασίες καθορίζουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των υποψηφίων σήμερα κρατών. Συνεπώς, στη βάση των συγκεκριμένων διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ισχύσει το κάθε τι και στην περίπτωση της Κύπρου. Άρα δεν πρόκειται να υπάρξει διαφοροποίηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σταθερές διαδικασίες, ξεκάθαρους μηχανισμούς και απ' εκεί και πέρα η κυπριακή κυβέρνηση και η Κυπριακή Δημοκρατία θα ακολουθήσουν το ρου όπως έχει προδιαγραφεί για όλες τις υπό ένταξη χώρες.

Ερ.: Οι πληροφορίες σας για τις αντιδράσεις ποιες είναι;

Απ.:
Υπάρχουν κατά περιόδους διάφορες πληροφορίες για ενδεχόμενη αντίδραση της Τουρκίας στο άλφα ή βήτα ενδεχόμενο ή σενάριο. Η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να αξιολογεί όλες αυτές τις πληροφορίες, να συνυπολογίζει όλους τους παράγοντες και εκεί που κρίνει πως υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για αντίδραση είτε στα Ηνωμένα Έθνη είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή και αλλού να φροντίζει έγκαιρα να το πράττει.

Ερ.: Υπάρχουν, δηλαδή, πληροφορίες ότι θα αντιδράσουν ….

Απάντηση:
Αυτές ουσιαστικά που διαδίδονται και καταγράφονται στον ημερήσιο τύπο όπως και κάποιες πληροφορίες που συλλέγουμε από φιλικές Πρεσβείες ή από ανθρώπους που παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στην Τουρκία. Απ' εκεί και πέρα, η κυβέρνηση, τις περισσότερες φορές χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς ιδιαίτερη προβολή, φροντίζει να λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Με αυτό τον τρόπο πιστεύω πως μια υπεύθυνη κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριφέρεται και με αυτό τον τρόπο συμπεριφέρεται και η δική μας κυβέρνηση.

Ερ.: Μετά από τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Γουέστον, υπάρχει το ενδεχόμενο ανάληψης σύντομα μιας νέας πρωτοβουλίας ενδεχομένως με χρονικό ορόσημο το Μάιο του 2004;

Απ.:
Αν θα υπάρξει νέα πρωτοβουλία, που εμείς θέλουμε να υπάρξει πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αυτό θα κριθεί και θα αποφασισθεί από τον ίδιο και από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η δική μας πλευρά έχει δώσει το μήνυμα πως είναι πανέτοιμη για να μπει σ' αυτή τη διαδικασία όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο και απαραίτητο από το Γενικό Γραμματέα και από το Συμβούλιο Ασφαλείας πάντα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα. Αυτή τη θέση έχει επαναβεβαιώσει και σήμερα ο πρόεδρος Παπαδόπουλος προς τον κ. Γουέστον.

Ερ.: Μας έχει προετοιμάσει ή βολιδοσκοπήσει ο κ. Γουέστον για το χρονικό ορίζοντα που είναι δυνατόν να έχει αυτή η πρωτοβουλία;

Απ.:
Όχι. Δεν υπήρξε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα ούτε οποιαδήποτε προδιάθεση για το πότε ενδεχομένως να αρχίσει μια τέτοια πρωτοβουλία.

Ερ.: Μιλάμε για απευθείας, εκ του σύνεγγυς;

Απ.:
Αυτό θα εξαρτηθεί από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ποια διαδικασία θα ήθελε ο ίδιος να ακολουθήσει. Επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Αν και εφόσον προκύψει αυτή η ανάγκη η δική μας πλευρά θεώρησε σωστό να στείλει το αρχικό μήνυμα ευθύς εξαρχής τόσο προς τη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών όσο και προς τον κ. Γουέστον όπως και σε άλλους εμπλεκόμενους.

Ερ.: Επειδή ο κ. Ντενκτάς αρνείται να δεχθεί το Σχέδιο Άναν ως βάση για διαπραγμάτευση, θεωρείτε ότι μπορούν να ξεκινήσουν αυτές οι συνομιλίες με αυτό το σύννεφο να αιωρείται ή πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα ότι το αποδέχεται ως βάση διαπραγμάτευσης;

Απ.:
Στη βάση τόσο της έκθεσης όσο και του ψηφίσματος, που αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, υπάρχει ξεκάθαρη θέση του Γενικού Γραμματέα πως ο ίδιος είναι πρόθυμος να εμπλακεί σε μια τέτοια διαδικασία από τη στιγμή που οι δύο πλευρές θα είναι έτοιμες να μπουν σ' αυτή τη διαδικασία. Σε ό,τι αφορά τον κ. Ντενκτάς, η θέση του ήταν απόλυτα αρνητική και απαγορευτική αυτής της δυνατότητας. Η δική μας η πλευρά έχει από την πρώτη μέρα δηλώσει ξεκάθαρα, και συνεχίζει να το πράττει μέχρι τώρα, πως είναι πανέτοιμη να μπει σ' αυτή τη διαδικασία από τη στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας το κρίνει. Είναι αυτονόητο πως η όποια απόφασή του θα παρθεί αφού σταθμίσει τις θέσεις και της άλλης πλευράς και αφού πάρει τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις πως είναι έτοιμη να μπει σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση στη βάση του Σχεδίου Άναν, είτε ως συνέχεια της πρωτοβουλίας του είτε, ενδεχομένως, υπό μια νέα μορφή. Αυτό θα κριθεί και θα αξιολογηθεί από τον ίδιο. Εμείς εκ των προτέρων έχουμε δώσει το δικό μας στίγμα και τη δική μας θέση, η οποία είναι αναλλοίωτη.

Ερ.: Μέχρι πότε θα περιμένουμε να πάρει ο Γενικός Γραμματέας αυτή τη διαβεβαίωση από την τουρκική πλευρά;

Απ.:
Μακάρι να μπορούσα να απαντήσω στο σοβαρό αυτό ερώτημα μετά βεβαιότητας. Αυτό δεν εξαρτάται από εμάς αλλά από την τουρκική πλευρά και, βεβαίως, από την αξιολόγηση του Γενικού Γραμματέα. Η δική μας πλευρά επιδιώκει και εργάζεται για τη λύση του κυπριακού το συντομότερο δυνατό και έμπρακτα το απέδειξε. Ο Γενικός Γραμματέας, αφού σταθμίσει όλα τα δεδομένα, θα αποφασίσει τι δέον γενέσθαι.