You are here

Ευκαιρίες χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη»

17/04/2021 06:00

Για τις ευκαιρίες που προκύπτουν μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για έρευνα και καινοτομία «Ορίζοντας Ευρώπη», αναφέρθηκαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου.

Ο «Ορίζοντας Ευρώπη» είναι το 9ο κατά σειρά πρόγραμμα πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την έρευνα και την καινοτομία για την περίοδο 2021-2027, με προϋπολογισμό €95,5 δισ. και αποτελεί το διάδοχο του 8ου προγράμματος πλαίσιο Ορίζοντας 2020 (2014-2020).

Έχει ως στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής βάσης της ΕΕ, στην αναμόρφωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ΕΧΕ) και στη βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ να καινοτομεί.

Αποσκοπεί στη σύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με βασικές ευρωπαϊκές προτεραιότητες, που αφορούν: α) στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, β) στον ψηφιακό μετασχηματισμό των κοινωνιών και της οικονομίας, γ) στην ευημερία και ασφάλεια των πολιτών, δ) στην προστασία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας Θεόδωρος Λουκαΐδης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για έρευνα και καινοτομία.

«Ως τώρα είχαμε σημαντικές επιτυχίες στο πρόγραμμα 2020 - 2021 και εκφράζουμε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει επιτυχία και στο φετινό πρόγραμμα», τόνισε.

Το οικοσύστημά μας έχει μεγαλώσει σε σχέση με πριν 7 χρόνια.

Ο λειτουργός του Ιδρύματος Χριστάκης Θεοδώρου ανέφερε ότι το 2020 απορροφήθηκαν €291,5 εκατ. εκ των οποίων τα €108 εκατ. απορροφήθηκαν από επιχειρήσεις.

Συνολικά χρηματοδοτήθηκαν 663 έργα.

Το πρόγραμμα για έρευνα και καινοτομία έχει βασικό στόχο τη μεγιστοποίηση του επιχειρησιακού, ερευνητικού και κοινωνικού αντίκτυπου των επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία.

Στους βασικούς πυλώνες του προγράμματος είναι η ενίσχυση της αριστείας για προώθηση πρωτοποριακών επιχειρηματικών ιδεών, η αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανιών και η προώθηση καινοτομιών μεγάλης προστιθέμενης αξίας.

Χρηματοδότηση παρέχεται μέσα από ανταγωνιστικές προσφορές μετά από υποβολή προτάσεων.

Στις προτεραιότητες του προγράμματος είναι η υποστήριξη ρηξικέλευθων καινοτομιών, ο εξορθολογισός του χρηματοδοτικού πεδίου, η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και η ενθάρρυνση της οριζόντιας συμμετοχής.

Το Ίδρυμα `Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) τονίζει σε ανακοίνωση του ότι στόχος της διαδικτυακής εκδήλωσης ήταν να δοθεί γενική πληροφόρηση για το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», τη δομή και τον προϋπολογισμό, τις καινοτομίες και τα νέα στοιχεία που εισάγονται, τη διαδικασία και τους κανόνες συμμετοχής καθώς και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους δυνητικούς συμμετέχοντες από τα Εθνικά Σημεία Επαφής (ΕΣΕ).  

Στην εκδήλωση αναλύθηκαν οι Δομή και Προϋπολογισμός, Βασικές Αρχές, Διαδικασία Συμμετοχής, τα νέα στοιχεία που εισάγονται στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» και οι υπηρεσίες των Εθνικών Σημείων Επαφής (ΕΣΕ) από τους Χριστάκη Θεοχάρους και Γιώργο Χρίστου.

Της Γεωργίας Χαννή