You are here

Ευρ. Κοινοβούλιο: Προσοχή στα δημοσιονομικά

07/09/2001 01:20
Επιφυλάξεις για την δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί η Κύπρος διατηρεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρά την πρόοδο της Κύπρου στην πολιτική και οικονομική εναρμόνιση με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Στο τελικό κείμενο του ψηφίσματος που ενέκρινε προχθές με συντριπτική πλειοψηφία το κοινοβούλιο για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, γίνεται σύντομη αναφορά στην κατάσταση της Κυπριακής Οικονομίας η οποία, σύμφωνα με το ψήφισμα, «χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση».

Οι επιφυλάξεις του Ευρωκοινοβουλίου εστιάζονται στην εξασθένιση που παρατηρείται στην μακροοικονομική σταθερότητα αλλά και στη δημοσιονομική πολιτική. Συγκεκριμένα για το Κοινοβούλιο εκφράζει την άποψη ότι η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται πιθανόν να μην είναι διατηρήσιμη μεσοπρόθεσμα.

Το ψήφισμα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η οποία βάζει την Κύπρο στην εμπροσθοφυλακή των υποψηφίων χωρών. Εντούτοις, επισημαίνεται την πρόοδο που πρέπει να επιτευχθεί στον τομέα του Περιβάλλοντος και της Γεωργίας ιδίως όσο αφορά τις κρατικές επιχορηγήσεις που παίρνουν οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Στον τομέα της υγείας τονίζεται η ανάγκη επίσπευσης της σύνδεσης της Κύπρου με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ταχείας Ειδοποίησης για ανασφαλή τρόφιμα.

Το ψήφισμα για την Κύπρο έγινε δεκτό με 501 ψήφους υπέρ, 31 κατά και 36 αποχές. Ένα μεγάλο μέρος του ψηφίσματος περιγράφει την πολιτική κατάσταση στο νησί και προειδοποιεί την Τουρκία ότι τυχών προσάρτηση των κατεχομένων θα τερματίσει την ενταξιακή της πορεία. Παράλληλα, το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την λύπη του για την μονομερή αποχώρηση του Ντενκτάς από την διαπραγματευτική διαδικασία.