You are here

Το ευρώ δεύτερο νόμισμα της Κύπρου;

07/01/2002 14:36
Την προοπτική να υιοθετηθεί το ευρώ ως δεύτερο νόμισμα της Κύπρου, παράλληλα με την χρήση της λίρας, σε πρώτη φάση, στο τουριστικό τομέα (π.χ. στις συναλλαγές των ξενοδοχείων) θα εξετάσει η Κεντρική Τράπεζα, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνει πολλές ελπίδες υλοποίησης.

Το θέμα τέθηκε ενώπιον του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντη Αυξεντίου στην πρωινή συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών, ο οποίος εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το ενδεχόμενο εφαρμογής του, θέση με την οποία συμφώνησε και ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.

Στην εισήγηση, την οποία υπέβαλαν οι βουλευτές Δώρος Θεοδώρου (ΚΙΣΟΣ) και Μάριος Ματσάκης (ΔΗΚΟ), ο κ. Αυξεντίου παρατήρησε με νόημα, «ότι το θέμα δεν είναι απλό». «Δεν μπορεί να επιτραπεί, μόνο για τους τουρίστες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, «αλλά πρέπει να καθιερωθεί για όλους του πολίτες της Δημοκρατίας». «Δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή αν θα υπάρξουν κίνδυνοι για την Κύπρο», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Μάρκος Κυπριανού, τόνισε ότι αν δεν επιτραπεί και στους κύπριους πολίτες η δυνατότητα συναλλαγών με ευρώ, «το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να μεταφέρουμε την επιβολή τελών για την ανταλλαγή του ευρώ, από τις τράπεζες στους εμπορευόμενους».

Προσθέτοντας ότι στην συνέχεια, οι έμποροι θα πρέπει να καταφεύγουν και πάλιν προς τις Τράπεζες, με αποτέλεσμα το τέλος συναλλαγής να το πληρώνουν, έστω και έμμεσα οι τουρίστες.