You are here

Ευρώ: Ο Τ. Κληρίδης σχολιάζει την πρόταση Βασιλείου

07/01/2002 20:34
Άγνοια εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, για την πρόταση του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργου Βασιλείου εν σχέση με την κυκλοφορία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος – ευρώ – στην Κύπρο, πριν από την ένταξη του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τάκης Κληρίδης τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα να δει και να μελετήσει την πρόταση του κ. Βασιλείου προτού τοποθετηθεί επί της ουσίας της σχετικής πρότασης, αλλά επεσήμανε ότι το όλο θέμα χρειάζεται πολλή μελέτη και προεργασία από την Κεντρική Τράπεζα.

Ο υπουργός Οικονομικών, συγκεκριμένα απαντούσε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ύστερα από την συνάντηση που είχε αργά το απόγευμα με την ηγεσία του ΚΕΒΕ, για το ενδεχόμενο άρσης των συναλλαγματικών περιορισμών ή τη εξαίρεση του ευρώ από τους συναλλαγματικούς περιορισμούς, ώστε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα να κυκλοφορεί παράλληλα με την κυπριακή λίρα.

Για να γίνει αυτό, πρόσθεσε, «χρειάζεται προτού εφαρμοσθεί, να γίνει η σωστή προετοιμασία για να μπορέσει η Κύπρος να μπει πιο γρήγορα στην ευρωζώνη, αφού σύμφωνα με τους ισχύοντες Κοινοτικούς κανονισμούς για να μπει μια υπό ένταξη χώρα στην ευρωζώνη θα πρέπει να περάσουν δύο χρόνια ώστε να μπορέσει να αποδείξει, σταθερότητα στην νομισματική πολιτική και απόδοση».

Ο Τάκης Κληρίδης αποκάλυψε ότι ήδη η Κύπρος από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ζήτησε από τον τότε προεδρεύοντα του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (σ.σ. υπουργό Οικονομικών του Βελγίου) «να σμικρυνθεί ο χρονικός περιορισμός των δύο χρόνων, γιατί πιστεύουμε ότι είμαστε σε θέση να μπούμε στην ευρωζώνη σε μικρότερο διάστημα από των δύο χρόνων».

Για την περίπτωση να γίνονται συναλλαγές σε ευρώ, σε συγκεκριμένους τομείς/ κατηγορίες (π.χ. στον τουριστικό τομέα) από κύπριους πολίτες στην Κύπρο, προτού η Κύπρος μπει στην ευρωζώνη, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το θέμα χρειάζεται πολλή μελέτη, σημειώνοντας πάντως, ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν διάφοροι μέθοδοι με συναλλαγματικούς περιορισμούς» και προσθέτοντας ότι αυτό το θέμα θα πρέπει πρώτιστα να μελετηθεί από την Κεντρική Τράπεζα.

Φορολογική μεταρρύθμιση

Κατά την συνάντηση του με την ηγεσία του ΚΕΒΕ, ο υπουργός Οικονομικών προέβη σε ενημέρωση για τις προτάσεις της κυβέρνησης για την φορολογική μεταρρύθμιση. Ο Τάκης Κληρίδης χαρακτήρισε την φορολογική μεταρρύθμιση ως «ένα σημαντικό βήμα για την οικονομία του τόπου, για τα κίνητρα που δίνονται για εργασία και για ανάπτυξη των επενδύσεων και των εργασιών των επιχειρήσεων.»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Βασίλης Ρολόγης, αφού είπε ότι οι επαφές θα συνεχιστούν, απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση και την βουλή να επιδείξουν, μέσω της φορολογικής μεταρρύθμισης, ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Το μήνυμα που έχουμε δώσει στον κ. Υπουργό και το οποίο απευθύνω και στην νομοθετική εξουσία», ανέφερε ο κ. Ρολόγης «είναι ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν το 97% της κυπριακής οικονομίας, πρέπει να επιζήσουν και πρέπει να βοηθηθούν».