You are here

Το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει σήμερα για την ένταξη της Κύπρου

09/04/2003 10:10
Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι τυπικά από σήμερα η Κύπρος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ειδική συνεδρία θα επικυρώσει με χωριστή ψηφοφορία την ένταξη την 1η Μαΐου 2004, κάθε μιας από τις δέκα υποψήφιες χώρες στην ΕΕ. Το επόμενο ουσιαστικό και τυπικό βήμα, θα γίνει την μεθεπόμενη Πέμπτη στην Αθήνα (16 Απριλίου) με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης των «δέκα».

Κατά τη σημερινή ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο, η ένταξη της Κύπρου αναμένεται να εγκριθεί με πολύ σημαντική πλειοψηφία, ενώ η ένταξη Πολωνίας και Τσεχίας αναμένεται να επικυρωθεί με σαφώς χαμηλότερη πλειοψηφία λόγω της στάσης που τήρησαν (υπέρ) στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Ο εισηγητής για την ένταξη της Κύπρου Ζακ Πόος, αναφερόμενος στην σημερινή συνεδρία είπε ότι για το Ευρωκοινοβούλιο «η δουλειά έχει τελειώσει», και μιλώντας ειδικά για την Κύπρο είπε ότι δεν αναμένει οποιαδήποτε προβλήματα να «μπλοκάρουν το δρόμο», προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «όταν μιλήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν».

Ο Κοινοτικός αξιωματούχος σχολίασε και το γεγονός ότι, η Κύπρος εντάσσεται με άλυτο το κυπριακό επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση λύσης μετά την ένταξη, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, ούτε και θα απαιτηθεί μια νέα επικύρωση, όπως ακριβώς συνέβη και με την περίπτωση της επανένωσης της Γερμανίας.

Ιδιαιτέρως δηκτικός προς την Τουρκία, ο Ζακ Πόος τόνισε εμφαντικά ότι «δεν είναι δυνατόν να αλλάξει η Συνθήκη επειδή ο Υπουργός μιας τρίτης χώρας στέλλει μια επιστολή», σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ προς το Συμβούλιο με την οποία ζητά την αντικατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη λέξη Κύπρος. «Δεν έχει κανένα αντίκτυπο στην ψήφο του Ευρωκοινοβουλίου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου και αυτό είναι μέρος του κεκτημένου των Ηνωμένων Εθνών», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, η σύνοδος θα αρχίσει με δήλωση του Συμβουλίου και της Επιτροπής και θα ακολουθήσει η έκθεση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (AFET) Έλμαρ Μπροκ για τη διεύρυνση και η παρέμβαση των πολιτικών ομάδων. Στη συνέχεια θα διεξαχθεί μια γενική συζήτηση για τη σημασία της διεύρυνσης και τις προκλήσεις και οι εισηγητές για την ένταξη των δέκα χωρών θα παρέμβουν, με τα σχέδια σύστασης για την κάθε χώρα χωριστά που εγκρίθηκαν στις 19 Μαρτίου. Θα ακολουθήσει συζήτηση και η ψηφοφορία για την κάθε χώρα χωριστά.