You are here

Fitch: Σε τροχιά ΟΝΕ η Κύπρος

01/09/2006 11:05
Τη θετική προοπτική διαβάθμισης του μακροπρόθεσμου δανεισμού της Κύπρου σε ξένο συνάλλαγμα επανέλαβε χθες ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η Κύπρος βρίσκεται σε τροχιά ένταξης της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση το 2008.

Αργότερα.. το ευρώ στην Ανατολική Ευρώπη

Στη χθεσινή έκθεση των Fitch, αναφέρεται ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχει υπάρξει μια σημαντική και συστηματική «οπισθοδρόμηση» όσον αφορά τις προοπτικές ένταξης στη ζώνη του ευρώ των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. Ο οίκος, αναθεώρησε προς τα κάτω, - από «θετική» σε «σταθερή» - την προοπτική της Εσθονίας να ενταχθεί στην ΟΝΕ καθώς όπως σημειώνεται, η χώρα αναμένεται να υιοθετήσει το ευρώ το 2009-2010.

O αναλυτής του αμερικανικού οίκου, Edward Parker, αναφέρεται σε κάποιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ως προς τη σύγκλιση με το κριτήριο του πληθωρισμού. Παράλληλα, αναφέρεται και σε «δύσκολες» πολιτικές αποφάσεις που καλούνται να πάρουν διάφορες κυβερνήσεις καθώς ενόψει της ένταξης στη ζώνη του ευρώ βρίσκονται αντιμέτωπες με την «πρόκληση» επιβολής μέτρων λιτότητας.

Όπως τόνισε ο αναλυτής των Fitch, το παράδειγμα της Λιθουανίας της οποίας η αίτηση για ένταξη στην ΟΝΕ απορρίφθηκε για υπέρβαση του κριτηρίου του πληθωρισμού κατά μόλις 0,06%, είναι ένα «αρνητικό σήμα» το οποίο θα πρέπει να λάβουν οι χώρες.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η Σλοβενία θα είναι η πρώτη χώρα που θα ενταχθεί στην ΟΝΕ τον Ιανουάριο του 2007. Οι εκτιμήσεις για τις Eσθονία, Πολωνία, Oυγγαρία και Λιθουανία, σημειώνεται στην έκθεση, έχουν αναθεωρηθεί και σύντομα θα ακολουθήσει και η Λετονία. Για τη Λετονία και Λιθουανία εκτιμάται ότι θα υιοθετήσουν το ευρώ το 2010, ενώ για τη Mάλτα η ένταξη στην ΟΝΕ μετατίθεται για το 2009, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού.

H Tσεχία, η Πολωνία και η Ουγγαρία δεν αναμένεται να υιοθετήσουν το ευρώ πριν από το 2011, 2012 και 2014 αντίστοιχα, σημειώνει στην έκθεση του ο αμερικανικός οίκος.

Της Γεωργίας Χαννή