You are here

Χειραψία Κληρίδη - Ετσεβίτ

15/03/2002 17:19
Χειραψία και σύντομη συνομιλία με τον τούρκο πρόεδρο, Μπουλέντ Ετσεβίτ αντάλλαξε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, στο περιθώριο των εργασιών της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ η οποία διεξάγεται στη Βαρκελώνη.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διαρρεύσει οτιδήποτε για το περιεχόμενο της ολιγόλεπτης συνομιλίας Κληρίδη – Ετσεβίτ, στην οποία παρίστατο και η πρέσβειρα της Δημοκρατίας στην Ισπανία.

O Πρόεδρος Κληρίδης, που έφθασε στη Βαρκελώνη στις 10 αργά χθες το βράδυ και συνοδεύεται από τους υπουργούς Οικονομικών Τάκη Κληρίδη και Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου με τους υπόλοιπους ηγέτες των υποψηφίων προς ένταξη χωρών.

Οι δεκαπέντε θα ασχοληθούν με την ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης Ένωσης, της συνοχής και της ενιαίας αγοράς ενέργειας και Κεφαλαίων, ενώ στο πλαίσιο της Συνόδου πραγματοποιούνται χωριστές συναντήσεις των ηγετών των «15», με τους αντίστοιχους ηγέτες των υποψηφίων για ένταξη χωρών. Ανάλογες συναντήσεις πραγματοποιούνται και μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Οικονομικών, ενόψει της διεύρυνσης και της οικονομικής ενσωμάτωσης στην ΕΕ των υποψηφίων χωρών.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, φθάνοντας αργά ψες στη Βαρκελώνη, η Σύνοδος «φέρνει την Κύπρο ακόμα ένα βήμα προς την ένταξη», χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα της ως «πολύ σημαντικά», διότι όπως πρόσθεσε, στο επίκεντρο των συνομιλιών είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται να απευθύνει σύντομη ομιλία στη σημερινή συνάντηση των ηγετών της ΕΕ και των ομολόγων τους των υποψηφίων χωρών, ενώ αργότερα σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών και των ομολόγων τους των υποψηφίων χωρών, αλλά και συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών, με τους ομολόγους τους των υποψηφίων χωρών.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή, ενώ αργότερα σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, ενώ ο Γιαννάκης Κασουλίδης θα συναντηθεί με τον Ελλαδίτη ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου.

Οι εργασίες της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ διεξάγονται μέσα σε δρακόντεια μέτρα ασφάλειας. Χθες δεκάδες χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης αξιώνοντας από τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ να πάρουν μέτρα κατά της ανεργίας στην Ευρώπη.