You are here

Η χρηματοδότηση των 10 υποψηφίων, τροχοπέδη στη διεύρυνση

23/10/2002 09:47
Μετά το «ναι» των Ιρλανδών, παραμένουν τα προβλήματα για την απρόσκοπτη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την διεύρυνση της ΕΕ, με τις 10 υπό ένταξη χώρες. Σοβαρό «πονοκέφαλο» αποτελεί πλέον για τις Βρυξέλλες, η χρηματοδότηση της διεύρυνσης, αφού οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 δεν κατάφεραν τελικά να συμφωνήσουν σε μια κοινή πολιτική.

Σύμφωνα μάλιστα με αξιωματούχους της προεδρίας της Δανίας, η επίλυση των διαφορών μπορεί να επέλθει πλέον μόνο στην σύνοδο των Βρυξελλών, αυτή την εβδομάδα, «εάν και εφόσον» υπάρξει η απαιτούμενη πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, αναλυτές εκτιμούν ότι θα παρουσιαστούν σημαντικά προβλήματα στο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διεύρυνσης.

Η διαφωνία των υπουργών Εξωτερικών, που συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο, εστιάζεται σε δύο επίπεδα: Πρώτον, ως προς το τελικό κόστος που θα πρέπει να έχει η ένταξη των δέκα υποψηφίων χωρών έως το 2004 και δεύτερον, τις πηγές χρηματοδότησης αυτής της διαδικασίας.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις κοινοτικές επιδοτήσεις για τα γεωργικά προϊόντα καθώς η Γαλλία διαφωνεί με τις γερμανικές προτάσεις περιορισμού της κοινοτικής βοήθειας προς του αγρότες πριν από τη διεύρυνση.