You are here

Η Κύπρος στο μικροσκόπιο της Γερμανικής Βουλής

27/03/2002 16:13
To Γερμανικό κοινοβούλιο παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, όσο και τις εξελίξεις στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, δηλώνει η Αντιπρόεδρος του Σώματος Petra Blaess.

Το ζητούμενο από ευρωπαϊκής σκοπιάς είναι να πληροί η Κύπρος τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια ένταξης, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε καλό δρόμο, είπε η Petra Blaess για να επισημάνει: «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία και από ‘κεί και πέρα δεν μένει τίποτα άλλο από την επίλυση του πολιτικού θέματος".

Η Γερμανίδα βουλευτής που μιλούσε ύστερα από την συνάντηση που είχε στην Λευκωσία με τον Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Γιώργο Βασιλείου, χαρακτήρισε τις «επόμενες εβδομάδες» ως αποφασιστικής σημασίας για τις περαιτέρω εξελίξεις.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι η γερμανίδα βουλευτής ήταν πλήρως πληροφορημένη τόσο για την πρόοδο που κάνει η Κύπρος στην πορεία εναρμόνισης της με την ΕΕ όσο και για το ότι "πλησιάζουμε στο τέλος των διαπραγματεύσεων", τονίζοντας ότι στο γερμανικό κοινοβούλιο "υπάρχει μια έκδηλη ανυπομονησία και ελπίδα» για την λύση επιτέλους του κυπριακού.

"Θα ήθελαν να δουν τα δύο πράγματα (ένταξη Κύπρου και λύση Κυπριακού) να συμπίπτουν, παρόλο που βλέπουν ξεκάθαρα ότι δεν αποκλείεται καθόλου να υπάρξει ένταξη της Κύπρου, χωρίς λύση" του Κυπριακού, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ισμαϊλ Τζεμ ότι θα πρέπει να υπάρξει ένωσης δύο κρατών σε ένα συνεταιρισμό, ο κ. Βασιλείου διατύπωσε την άποψη ότι δεν θα πρέπει, παρά τις δηλώσεις αυτές να αποκλεισθεί η δυνατότητα να αλλάξει στάση η Τουρκία και να δεχθεί την Ομοσπονδία, αποδεχόμενη ταυτόχρονα και τη θέση ότι "μόνο μία Κύπρος μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ και όχι δύο", όταν πλέον πειστεί ότι η Κύπρος εντάσσεται στην ΕΕ και χωρίς λύση του Κυπριακού.

Ερωτηθείς αν η μόνη διέξοδος είναι η υποβολή συνολικού σχεδίου λύσης, ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την πεποίθηση ότι "τα ΗΕ έχουν δυνατότητα να δώσουν σχέδιο λύσης και δεν πρέπει να αποκλείεται μια τέτοια πιθανότητα".

Εξέφρασε, ωστόσο, την εκτίμηση ότι δεν προβλέπει να υποβληθεί σχέδιο λύσης
"αν δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει αποδεχτό", ώστε "να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε το 1992 όπου υποβλήθηκε σχέδιο λύσης από μέρους των ΗΕ αλλά η Τουρκία κατάφερε να το σαμποτάρει και να μην υπάρξει λύση".

Του Κυριάκου Κυριακίδη