You are here

Η ώρα των δωρητών

14/04/2004 13:46

• Καταλυτικός ο ρόλος των ΗΠΑ που αναμένεται να συνεισφέρουν γενναιόδωρα


Έφθασε η κρίσιμη ώρα των δωρητών οι οποίοι θα ενισχύσουν γενναιόδωρα (;) το κόστος της λύσης. Η προπαρασκευαστική διεθνής διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες. Σκοπός της είναι να βοηθήσει στην εφαρμογή μιας λύσης του Κυπριακού, με τη συμμετοχή της ΕΕ, του ΟΗΕ, χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και άλλων ενδιαφερόμενων μερών.

Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα η αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μεντλίχ Ρότε, η ΕΕ προσβλέπει ότι θα συγκεντρωθεί ένα ποσό της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου λιρών. Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η αντίδραση του αμερικανικού παράγοντα αν λάβει κανείς υπόψη τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσιαρντ Μπάουτσερ ο οποίος είπε ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν σημαντικά αυτή την προσπάθεια αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι η χώρα του επιφυλάσσει και «έκπληξη».

Διπλωματικές πηγές σημείωναν στην StockWatch ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να εξαγγείλουν την πρόθεση τους για παροχή μεγάλου χρηματικού ποσού για να καλύψει το τεράστιο οικονομικό κόστος που συνεπάγεται για την ανοικοδόμηση των κατεχομένων αλλά και την επιδιόρθωση των κατοικιών, τόσο των Ε/κ, όσο και των Τ/κ που θα επιστρέψουν με βάση το σχέδιο Ανάν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν αποκλείεται πριν από το δημοψήφισμα να πραγματοποιήσει επίσκεψη αστραπή στην Κύπρο Ανώτατος Αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα, η διάσκεψη θα αρχίσει στις 9 τοπική ώρα (10:00 ώρα Κύπρου) με εισαγωγική ομιλία από τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν. Ακολούθως θα μιλήσει ο Διευθυντής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, Άντριου Νάτσιος.

Στις 09:30 (10:30 ώρα Κύπρου), ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Άλβαρο ντε Σότο, θα μιλήσει για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού που κατέθεσε ο Κόφι Ανάν, και ακολούθως θα μιλήσουν για το όραμα μιας επανενωμένης Κύπρου οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών στο νησί.

Στη διάσκεψη έχει προσκληθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, τον οποίο θα εκπροσωπήσουν ο Πρεσβευτής της Κύπρου στις Βρυξέλλες, Θεόφιλος Θεοφίλου και ο Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού, Πανίκος Πούρος.

Από τουρκοκυπριακής πλευράς θα παραστεί ο λεγόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στις 11:00 θα μιλήσουν ο Ιρλανδός Υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντικ Ροσέ, ο οποίος θα εκπροσωπεί την ιρλανδική προεδρία της ΕΕ. Στη συνέχεια θα μιλήσουν ο Βρετανός Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Τζον Πρέσκοτ, ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών Λουί Μισέλ, ο Διευθυντής Χωρών της Διεθνούς Τράπεζας κ. Βόρκινκ, και ο Υπεύθυνος της Αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κύπρο, Γιοχάνες Μούλερ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κλείσει τις εργασίες της υψηλού επιπέδου συνάντησης στις 12:15 και μισή ώρα αργότερα θα δοθεί δημοσιογραφική διάσκεψη.

Αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις ειδικών, που περιλαμβάνουν μιαν ανασκόπηση της κατάστασης και συζητήσεις μεταξύ διεθνών οικονομικών ιδρυμάτων και άλλων συμμετεχόντων για ανάγκες που απορρέουν από τα θέματα περιουσίας και επανατοποθέτησης και την επιτροπή συμφιλίωσης.

Η αυριανή προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών θα κλείσει με μια σύνοψη και σχόλια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν 100 ως 150 υψηλού επιπέδου εκπρόσωποι από χώρες μέλη της ΕΕ, καθώς και από χώρες που είναι υπό ένταξη, όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, διεθνή χρηματοοικονομικά ινστιτούτα, μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.