You are here

Κατοχυρώνονται τα κυπριακά τρόφιμα

31/01/2002 20:13
Με σκοπό την προστασία του κύπριου παραγωγού και του καταναλωτή κατά δεύτερον, προωθείται η νομοθετική κατοχύρωση της γεωγραφικής ονομασίας των κυπριακών τροφίμων και ποτών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο σύντομα θα αποτελεί νόμο του Κράτους, σε πλήρη εναρμόνιση με το Κεκτημένο και τα ευρωπαϊκώς ισχύοντα, δεν θα μπορεί για παράδειγμα, κανένας άλλος από τους κατοίκους της Πιτσιλιάς ή από άλλη περιοχή της Κύπρου ή της Ευρώπης δεν μπορεί να παράγει λουκάνικα Πιτσιλιάς, ή κανείς δεν θα μπορεί να μπορεί να ονομάζει το νερό Καλοπαναγιώτη εκτός από αυτούς παραγωγούς εμφιάλωσης στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας στην οποία συζητήθηκε σήμερα το εν λόγω νομοσχέδιο, Χρίστος Μαυροκορδάτος, τόνισε ότι οι επιπτώσεις για την οικονομία του τόπου, αφού θα αυξήσει τις πωλήσεις των προϊόντων αυτών, αλλά θα αναγκάσει τους κατοίκους των περιοχών να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους. Παράλληλα αναμένεται αύξηση της εμπορευσιμότητας των παραδοσιακών προϊόντων στο εξωτερικό.

Η κατοχύρωση των ονομασιών θα γίνεται από ειδική επιτροπή που θα διορίζει το Υπουργικό Συμβούλιο και ο έλεγχος θα γίνεται από λειτουργούς του υπουργείου Εμπορίου.

Στο κατάλογο των προϊόντων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η μπύρα, το νερό, τα γλυκά, τα αιθέρια άλατα, τα ψάρια, το γάλα και ο καπνός.

Η νομοθεσία προβλέπει αυστηρές ποινές σε όσους παρανομούν που φθάνουν τις 1000 λίρες χρηματικό πρόστιμο ή τρεις μήνες φυλάκιση ή και τις δύο μαζί. Σε περίπτωση που επαναληφθεί το αδίκημα το χρηματικό πρόστιμο μπορεί να φθάσει και τις δέκα χιλιάδες λίρες.