You are here

Κομισιόν: Μείωση στην καινοτομία στην Κύπρο

22/06/2018 17:45

Η Ευρώπη "πρέπει να βελτιώσει το πλεονέκτημά της στην καινοτομία", συμπεραίνει η Κομισιόν, δημοσιεύοντας σήμερα τον ευρωπαϊκό πίνακα αποτελεσμάτων καινοτομίας του 2018, σύμφωνα με τον οποίο, οι επιδόσεις της ΕΕ στην καινοτομία συνεχίζουν να βελτιώνονται, αλλά απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε παγκόσμια κλίμακα.


Η έκθεση αναφέρει για την Κύπρο ότι "είναι μέτρια στην καινοτομία" και πως "οι επιδόσεις της έχουν μειωθεί από το 2010". Συγκεκριμένα από το 89,9% το 2010 έπεσε στο 80,7% του κοινοτικού μέσου όρου το 2017 - κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση στην ΕΕ.

Η φετινή έκδοση του ευρωπαϊκού πίνακα αποτελεσμάτων καινοτομίας δείχνει μια θετική τάση στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, και ιδίως στη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες και την Ισπανία, ενώ η Σουηδία παραμένει στην κορυφή της ΕΕ όσον αφορά την καινοτομία, αναφέρει η Κομισιόν.  Η ΕΕ μειώνει την απόσταση που τη χωρίζει από βασικούς ανταγωνιστές, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η εξάλειψη αυτού του χάσματος καινοτομίας και η διατήρηση του προβαδίσματος έναντι της Κίνας θα απαιτήσει συντονισμένες προσπάθειες για την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού δυναμικού καινοτομίας, σημειώνει.

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να συνεισφέρει στην ηγετική θέση της Ευρώπης στην καινοτομία, η Επιτροπή πρότεινε στις 7 Ιουνίου το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», με προτεινόμενο προϋπολογισμό 100 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021–2027. Η Κομισιόν ωστόσο αναφέρει ότι δεν αρκεί η χρηματοδότηση της ΕΕ από μόνη της: για να διατηρηθεί και να βελτιωθεί ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα, η Σουηδία βρίσκεται για μια ακόμη φορά στην πρώτη θέση όσον αφορά την καινοτομία, ακολουθούμενη από τη Δανία, τη Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Λουξεμβούργο, που εντάσσεται φέτος στην ομάδα των κορυφαίων στην καινοτομία. Η Γερμανία βρέθηκε εκτός της ομάδας των ισχυρών φορέων καινοτομίας. Η Κύπρος βρίσκεται στο 80,7% του κοινοτικού μέσου όρου επιδόσεων. Κατά μέσο όρο, οι επιδόσεις της ΕΕ στην καινοτομία βελτιώθηκαν κατά 5,8% από το 2010.

Κατά τα τελευταία 8 έτη, οι επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας βελτιώθηκαν σε 18 χώρες της ΕΕ και επιδεινώθηκαν σε δέκα. Τη μεγαλύτερη βελτίωση παρουσιάζουν η Λιθουανία, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τη μεγαλύτερη επιδείνωση η Κύπρος και η Ρουμανία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ΕΕ μειώνει την απόσταση που τη χωρίζει από τον Καναδά, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ΕΕ διατηρεί προβάδισμα σε σχέση με την Κίνα, αλλά αυτό το προβάδισμα μειώνεται με ταχείς ρυθμούς καθώς η Κίνα βελτίωσε τις επιδόσεις της σχεδόν τρεις φορές περισσότερο απ` ό,τι η ΕΕ. Σε σχέση με τη Νότια Κορέα, η ΕΕ έχει μείνει πίσω αλλά αναμένεται να πλησιάσει σταδιακά τα προσεχή χρόνια.

Η Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, επίτροπος αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, δήλωσε σχετικά πως "ο πίνακας αποτελεσμάτων του 2018 δείχνει και πάλι ότι η Ευρώπη έχει πλούσια ταλέντα και επιχειρηματικό πνεύμα, αλλά και ότι οφείλουμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα την αριστεία αυτή για να τη μετατρέψουμε σε επιτυχία. Τα κράτη μέλη, οι περιφέρειες και η βιομηχανία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων πολλών ΜΜΕ, πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να αυξηθεί η κατανεμητική αποδοτικότητα της οικονομίας μας, να βελτιωθεί η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και να παραμείνει η Ευρώπη ηγέτιδα στην καινοτομία σε διεθνές επίπεδο".