You are here

Κοξ: Καθοριστικό για την Κύπρο το 2002

09/05/2002 17:07
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, ο οποίος θα προσφωνήσει σε λίγο την Βουλή των Αντιπροσώπων, διαβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα συνεχισθεί κανονικά και απρόσκοπτα και ότι κανείς δεν μπορεί εκτός ΕΕ να θέτει θέμα βέτο.

Οι θέσεις Κοξ, αποτελούν ακόμη ένα ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία και τον εγκάθετο της στην Κύπρο, Ραούφ Ντενκτάς, με τον οποίο ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, συναντήθηκε επίσης σήμερα στα κατεχόμενα. «Εμείς στο Ευρωκοινοβούλιο αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι εάν οι συνθήκες είναι σωστές, αυτός ο χρόνος πολιτικά μπορεί να είναι ο χρόνος της διεύρυνσης», είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχει φέτος μια επιτακτική πολιτική χρονική προθεσμία».

Ο Πατ Κοξ, ανέφερε ότι το καλύτερο επιτυχές αποτέλεσμα θα ήταν η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με διασφαλισμένη τη λύση του πολιτικού της προβλήματος, εκφράζοντας την ευχή «στο υπόλοιπο αυτού του χρόνου των υποχρεωτικών χρονικών προθεσμιών, όλα τα μέρη που είναι αναμεμειγμένα, θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία».

Ο κ. Κοξ εξέφρασε και δημόσια τη «βαθιά εκτίμηση» του Ευρωκοινοβουλίου για τη «σταθερή δέσμευση του Προέδρου Κληρίδη να αναζητεί τρόπους προς την κατεύθυνση μιας συνολικής διευθέτησης».

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Κοξ για την ενταξιακή πορεία και τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού ώστε όλοι οι Κύπριοι να επωφεληθούν οικονομικά και πολιτικά από την ένταξη.

Του Κυριάκου Κυριακίδη