You are here

Κυπριακό, ένταξη και ΧΑΚ

31/10/2002 16:14
Καθημερινά είναι πλέον τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες, οι δηλώσεις ανώτατων πολιτειακών αξιωματούχων σε Αθήνα και Λευκωσία, αλλά και υψηλόβαθμων παραγόντων της ΕΕ, για το πιθανόν πλέον ενδεχόμενο της υποβολής σχεδίου λύσης, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο.

Και ενώ η ευφορία φαίνεται να έχει κυριεύσει το ΧΑΚ και τους κύπριους επενδυτές λόγω των εξελίξεων στο κυπριακό και στην πορεία ένταξης, ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση συστήνουν ψυχραιμία και ομοφωνία ώστε να αντιμετωπισθούν τα διάφορα προβλήματα τα οποία πιθανόν να παρουσιασθούν τόσο για τη λύση του εθνικού προβλήματος, όσο και για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Παράλληλα, οι Μητροπολίτες συναρτούν τώρα και τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές με τις διαφαινόμενες εξελίξεις και το ενδεχόμενο υποβολής σχεδίου λύσης.

Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ της ελληνικής κυβέρνησης, Χρίστος Πρωτόπαπας, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, τόνισε ότι Αθήνα και Λευκωσία, καταβάλλουν συντονισμένη προσπάθεια θέτοντας «κάποιες προϋποθέσεις» ώστε το όποιο σχέδιο να διασφαλίζει μια λύση λειτουργική και βιώσιμη στα πλαίσια των περί Κύπρου ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο ώστε να διευκολύνει την ένταξη στην ΕΕ.

Ο Χρίστος Πρωτόπαπας τόνισε ότι η ενταξιακή πορεία βρίσκεται σε καλό δρόμο, σημειώνοντας ωστόσο, ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι ένταξη έχει γίνει», είπε και πρόσθεσε με νόημα ότι Αθήνα και Λευκωσία δεν εφησυχάζουν: «Ο δρόμος έως τη σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης είναι μακρύς και δεν αφήνουμε την άμαξα να πάει με τον αυτόματο πιλότο».

Είπε ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για να διασφαλιστεί ότι δεν θα εγερθούν εμπόδια για οποιοδήποτε λόγο στην ένταξη της Κύπρου, προσθέτοντας ότι μετά τη συνάντηση με τον βρετανό πρωθυπουργό, ο κ. Σημίτης θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα συναντήσεις με το Πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και τον Καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρτ Σρέντερ.

Με τις εξελίξεις στο κυπριακό και το ενδεχόμενο υποβολής σχεδίου λύσης συναρτώνται τώρα και οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές. «Οι στιγμές που διέρχεται ο τόπος είναι κρίσιμες και η ομοψυχία του λαού είναι απαραίτητη», είπε ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, τονίζοντας με δηκτικό τρόπο «ότι δεν θα ήταν σωστό να διχαστεί ο λαός με αρχιεπισκοπικές εκλογές. Πρώτα απ’ όλα προέχει η ηρεμία στην Εκκλησία για το καλό της πατρίδας», σημείωσε ύστερα από την ενημέρωση των μελών της Ιεράς Συνόδου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Φεύγω ήσυχος από το Προεδρικό ότι δεν θα έχουμε εκείνες τις πιέσεις που πίστευα ότι θα υποστεί η πολιτική ηγεσία. Ο χρόνος που μένει είναι τόσο μικρός που με την εμπειρία που διακρίνει τον Πρόεδρο και την πολιτική ηγεσία, πιστεύω ότι θα έχουμε ένα καλό τέλος», δήλωσε ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

Αντιθέτως, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος, εξέφράσε στον Πρόεδρο Κληρίδη τις ανησυχίες του, αφού, όπως είπε, η Μητρόπολη Κερύνειας θα είναι, σύμφωνα με την προδιαγραφόμενη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η μόνη η οποία θα βρίσκεται υπό τ/κ διοίκηση.

Του Κυριάκου Κυριακίδη