You are here

Κύπρος: Με την ένταξη …τα λεφτά στο χέρι

25/02/2002 10:33
Από το πακέτο των 9,577 εκ. ευρώ για την γεωργία

Ζητά εξαίρεση από τις υπόλοιπες 10 υποψήφιες χώρες


Την κατ’ εξαίρεση και κατά προτεραιότητα, άμεση καταβολή του ποσού που της αναλογεί από τα 9.577 εκατ. ευρώ, που ΕΕ πρόκειται να παραχωρήσει στις δέκα υποψήφιες για ένταξη χώρες για τη στήριξη της γεωργίας τους, ζητά η κυπριακή κυβέρνηση, απορρίπτοντας κατηγορηματικά οποιαδήποτε πρόταση για σταδιακή επιδότηση των κυπρίων παραγωγών.

Η Λευκωσία διαφωνεί έντονα, όπως οι επιχορηγήσεις ΕΙΔΙΚΑ για την Κύπρο, ενταχθούν σε οποιαδήποτε διαδικασία για την κατά στάδια παραχώρηση του ποσού που της αναλογεί. Το επιχείρημα της κυβέρνησης, έγκειται στο γεγονός ότι στην Κύπρο δεν δόθηκε ούτε σεντ για την εναρμόνιση της γεωργίας, αντίθετα με τις υπόλοιπες υπό ένταξη χώρες, στις οποίες δόθηκαν γενναία ποσά για την περίοδο εναρμόνισης μέχρι την ένταξη τους, με το αιτιολογικό του υψηλού κατά κεφαλήν εισοδήματος το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο όρο όλων των υποψηφίων χωρών και σε ορισμένες περιπτώσεις και αυτών ακόμη κρατών μελών.

Στην ΕΕ, ύστερα και από τις έντονες διαφωνίες μεταξύ των «15» (υπέρ και κατά της χρηματοδότησης των δέκα νέων χωρών) βρήκε πρόσφορο έδαφος η συμβιβαστική πρόταση του αρμόδιου Αυστριακού Επιτρόπου Φρανς Φίσλερ, για δύο κατηγορίες αγροτικής πολιτικής. Α) Των 15 και β) των δέκα νέων μελών και προνοεί όπως: το έτος 2004, που υπολογίζεται να γίνει η διεύρυνση, να δοθεί στους παραγωγούς των νέων χωρών το 25% του ποσού της άμεσης εισοδηματικής ενίσχυσης που δίνεται στους κοινοτικούς. Το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 30% το 2005, στο 35% το 2006, ενώ στόχος είναι να φτάσει στο 100% της ενίσχυσης που δίνεται σήμερα στους 15, γύρω στο 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες της STOCKWATCH, η Λευκωσία έχει ήδη γνωστοποιήσει προς τις Βρυξέλες τις ενστάσεις της, σε σειρά επαφών που είχε με αρμόδιους κοινοτικούς παράγοντες ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Γεωργίας Μάκης Κωνσταντινίδης, ενώ η διαφωνία της κυβέρνησης επισημοποιήθηκε ανοικτά, την περασμένη εβδομάδα από τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής Ομάδας Γιώργο Βασιλείου ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλες.

«Αφού δεν μας μεταχειρίστηκαν το ίδιο στην προ-ενταξιακή περίοδο, γιατί να μας μεταχειριστούν το ίδιο, στην μετά-ενταξιακή περίοδο, δήλωσε στην STOCKWATCH ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις για τις ΚΟΑ δεν θεωρούνται ικανοποιητικές από την πλευρά όλων σχεδόν των υποψηφίων χωρών, οι οποίες διαπιστώνουν ότι τα αιτήματά τους λήφθηκαν μόνον εν μέρει υπόψη. Μάλιστα, και η Πολωνία έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της στο σχέδιο της Επιτροπής.

Ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε πάντως, ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ακόμη στο στάδιο της συζήτησης και της διαβούλευσης με τις υπό ένταξη χώρες, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι και ανάμεσα στα 15 κράτη μέλη υπάρχουν εξίσου έντονες διαφωνίες.

Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία και Σουηδία τάσσονται εναντίον των ενισχύσεων προς τους παραγωγούς των νέων χωρών και υπέρ της δραστικής μείωσης των δαπανών της ΕΕ για όλους τους παραγωγούς, ενώ στον αντίποδα, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία και Βέλγιο, ζητούν να δοθεί ολόκληρη η άμεση εισοδηματική ενίσχυση στους παραγωγούς των νέων χωρών και φυσικά να αυξηθούν οι γεωργικές δαπάνες για να καλυφθεί το κόστος.

Το σχέδιο της κοινής θέσης της Ένωσης για το Κεφάλαιο της Γεωργίας, υποβλήθηκε στις 30 Ιανουαρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο Υπουργών μαζί με τις προτάσεις για τις χρηματοδοτήσεις προς τις υποψήφιες χώρες. Το σχέδιο αυτό πρέπει να γίνει πρώτα κοινή θέση σε επίπεδο "15" και στη συνέχεια να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με κάθε μια από τις υποψήφιες χώρες.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και των υποψηφίων χωρών αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το καλοκαίρι με προοπτική να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2002.

Να σημειωθεί ότι η αρχική πρόταση της ΕΕ, προνοούσε την εντός τριών ετών (2004 – 2006), με την ένταξη δηλ. των δέκα στη Ένωση, καταβολή των 9.577 εκ. ευρώ για τη στήριξη της γεωργίας τους: 2.048 εκατ. ευρώ για το 2004, 3.596 εκατ. ευρώ για το 2005 και 3.933 εκατ. ευρώ για το 2006.

Οι ενισχύσεις αυτές χορηγούνται σε ετήσια βάση στους αγρότες της ΕΕ ως αντιστάθμισμα των απωλειών που είχαν στο εισόδημά τους από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική την περασμένη δεκαετία.