You are here

Μ. Κυπριανού: Να απελευθερωθεί το συνάλλαγμα

13/12/2001 15:08
Απελευθέρωση του συναλλάγματος ζήτησε σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Τ. Κληρίδη ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού. Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος σχολίαζε την έναρξη κυκλοφορίας του ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης από τις αρχές του 2002, εξέφρασε την άποψη όπως «η Κύπρος επιτέλους εφόσον βρίσκεται στα πρόθυρα της Ευρώπης οφείλει να απελευθερώσει το συνάλλαγμα». Αυτό είπε είναι ένα από τους όρους που είχε θέσει η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα όταν θα εγκρινόταν η απελευθέρωση των επιτοκίων.

Ο κ. Κυπριανού παρατήρησε ότι είμαστε ένα σύγχρονο κράτος, με μια σύγχρονη οικονομία και δεν προσδίδει κύρος στο κράτος να διατηρεί συναλλαγματικούς περιορισμούς.

Στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο υπ. Οικονομικών Τ. Κληρίδης, σχολίασε τη μεταφορά στην Κύπρο 13,5 εκ. ευρώ σε χαρτονομίσματα με τα οποία, όπως είπε, θα γίνει ο προεφοδιασμός των τραπεζών για να μπορούν από την 1 Ιανουαρίου 2002 να χορηγούν συνάλλαγμα. Ο κ. Κληρίδης είπε ακόμη πως το ευρώ αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στις χώρες της ευρωζώνης και παρατήρησε ότι η αλλαγή αυτή θα διευκολύνει και τους κύπριους πολίτες οι οποίοι ταξιδεύουν στις χώρες της ευρωζώνης.

Ο Υπ. Οικονομικών επεσήμανε ότι θα διατηρήσουμε την κυπριακή μας λίρα μέχρι και την ένταξη στην Ε.Ε. Η Κύπρος, πρόσθεσε, θα προσχωρήσει στην ευρωζώνη σε διάστημα 2 χρόνων μετά την πλήρη ένταξη. Διευκρίνισε στο σημείο αυτό ότι η Κύπρος έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να μπει στην ευρωζώνη στο πλαίσιο των 2 ετών μετά την ένταξη.