You are here

Νέα θετικά μηνύματα από Παρίσι – Βρυξέλλες για την ένταξη

01/11/2002 11:04
Τι δηλώνουν Κασουλίδης, Βασιλείου

Με ενθαρρυντικά μηνύματα για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου εν σχέση με τη Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη στις 12 Δεκεμβρίου, επέστρεψαν χθες από το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Γιώργος Βασιλείου. Ο υπουργός Εξωτερικών μετέφερε μήνυμα στήριξης από τη Γαλλική κυβέρνηση, ενώ ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής Ομάδας, Γιώργος Βασιλείου, δηλώνει αισιόδοξος ότι η Κύπρος βρίσκει ανταπόκριση στις Βρυξέλλες στο αίτημα της για κάποιες εξαιρέσεις σε ορισμένες κατηγορίες αγροτικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών επιστρέφοντας από το Παρίσι, ανέφερε ότι κατά τις επαφές του στη Γαλλία έγινε δέκτης της θετικής στάσης του γαλλικού κράτους στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Γαλλική κυβέρνηση ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) παρακολουθεί τις εξελίξεις στο κυπριακό και «κατανοεί», κατά την έκφραση του, «τις ανησυχίες μας», ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, μια προσπάθεια, σημείωσε ο κ. Κασουλίδης, η οποία πρέπει να συνάδει με τα ψηφίσματα που έχει ψηφίσει το ΣΑ».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι κατά τις συζητήσεις που είχε με κοινοτικούς αξιωματούχους, διαμορφώθηκε ένα πολύ θετικό κλίμα, προσθέτοντας ότι είναι αισιόδοξος ότι η Κύπρος θα βρει ανταπόκριση στα βασικά αιτήματα της εν σχέση με την αύξηση της ποσόστωσης για το γάλα, για τη βοήθεια στις αγροτικές περιοχές, για θέματα του προϋπολογισμού, καθώς και με τη συνέχιση της καταβολής πέραν αυτών που δίδει η Ευρώπη για ορισμένες κατηγορίες αγροτικών προϊόντων.

Του Κυριάκου Κυριακίδη