You are here

Νέο καμπανάκι από ΕΕ για εναρμόνιση

27/02/2004 11:16
Οκτώ μόνο εβδομάδες πριν από την επίσημη ένταξη στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και όμως η ΕΕ εξακολουθεί να κτυπά «καμπανάκι» στην Κύπρο, λόγω εκκρεμοτήτων στην πορεία εναρμόνισης σε μια σειρά πολύ σημαντικών για την Ένωση κεφαλαίων. Οι νέες «συστάσεις συμμόρφωσης» έγιναν και αυτή τη φορά από τον Leopold Maurer, επικεφαλή της ομάδας της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου, ο οποίος προειδοποίησε πως όσοι μηχανισμοί κοινοτικών κονδυλίων δεν λειτουργούν πλήρως την 1η Μαΐου, λεφτά για την Κύπρο «γιόκ».

Ο κοινοτικός αξιωματούχος δεν χαρίστηκε και μιλώντας ενώπιον κρατικών λειτουργών και κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών, ξένων διπλωματών και παραγόντων του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου, έστειλε το σαφές μήνυμα προς τους κυβερνώντες, ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά για την Κύπρο. Απομένει, σημείωσε, λίγη ποσοτικά, αλλά πάρα πολύ σημαντική ποιοτικά για την Ένωση, εναρμονιστική εργασία, η οποία θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να ολοκληρωθεί.

Σε χαιρετισμό του στα πλαίσια παρουσίασης έρευνας των PricewaterhouseCoopers Κύπρου αναφορικά με τις επιπτώσεις της ένταξης στην ΕΕ και τις επιπτώσεις στον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου και τους πολίτες, ο κοινοτικός αξιωματούχος κατέγραψε τα επικίνδυνα σημεία: α) Τη μη πλήρη συμμόρφωση με την απαιτούμενη διοικητική ικανότητα για αποτελεσματικό έλεγχο στα πλοία. Υποδεικνύοντας τις αυξημένες απαιτήσεις της ΕΕ για την ναυτιλιακή ασφάλεια, υπό το φως ότι η Κύπρος διαθέτει τον έκτο μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως β) σε περίπτωση που ο Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών δεν λειτουργήσει κανονικά την 1η Μαΐου, τα σχετικά κονδύλια για τους αγρότες δεν πρόκειται να εκταμιευθούν. γ) Ασφάλεια πτήσεων δ) μη εναρμόνιση με τον ευρωπαϊκό εμπορικό μηχανισμό ε) η κατάσταση των σφαγείων και στ) ήταν σαφής η προειδοποίηση Maurer για την απαίτηση της ΕΕ για το καθεστώς λειτουργίας των ελεγκτών.

Παράλληλα, επεσήμανε την αναγκαιότητα ενίσχυσης της κυπριακής εκπροσώπησης στα κοινοτικά όργανα και στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας τις αυξημένες υποχρεώσεις που θα έχει η Κύπρος ως πλήρες μέλος της ΕΕ.

Τα οφέλη...

Αναφερόμενος στα οφέλη για την Κύπρο από την ένταξη της στην ΕΕ, ο Leopold Maurer είπε, ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι σημαντικό και δεδομένο και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ενδεικτικό, παράδειγμα: Όταν τον περασμένο Νοέμβριο βρισκόταν στο Τελ- Αβιβ σε εκδήλωση Ισραηλινών επιχειρηματιών για τη διεύρυνση, το ενδιαφέρον για την Κύπρο ήταν ιδιαίτερα μεγάλο. «Διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι (η Κύπρος) αποτελεί γι’ αυτούς το σημείο εισόδου στη μεγάλη αγορά δεκάδων και εκατοντάδων εκατομμυρίων καταναλωτών».

Στο σημείο αυτό, σημείωσε, την περίπτωση της λιβανικών συμφερόντων
Εταιρίας, Scancom,που απέκτησε τη δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο αποκτώντας πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Κατά δεύτερον, ο ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε και το ελκυστικό σε ξένους επενδυτές, ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, τονίζοντας πως η Κύπρος πέτυχε σε δύο μόνο χρόνια μια φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ χώρες μέλη της ΕΕ χρειάστηκαν δέκα χρόνια προκειμένου να εναρμονιστούν με τις απαιτήσεις της ΕΕ και του ΟΟΑΣΑ.

PwC: Η επόμενη μέρα της ένταξης...

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας υπό τον τίτλο «Η επόμενη μέρα της έρευνας
για το τι φέρνει η ένταξη στη ΕΕ στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία» ο επιχειρηματικός κόσμος στην Κύπρο πιστεύει πως με την ένταξη θα ευνοηθούν ιδιαίτερα ο τομέας των υπηρεσιών και του τουρισμού. Στον αντίποδα, διαβλέπουν δυσκολίες στον γεωργικό τομέα και στον βιομηχανικό - βιοτεχνικό τομέα.

Στα πλαίσια της έρευνας διερευνήθηκαν 42 εταιρείες του ΧΑΚ και 100 μη εισηγμένες, με το σύνολο των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών, να θεωρεί ότι η ένταξη θα φέρει κυρίως προκλήσεις με κυρίαρχη, αυτή του ανταγωνισμού. Ωστόσο, ποσοστό 18% από τις μη εισηγμένες εταιρείες θεωρούν ότι θα απειληθεί ακόμα και η επιβίωση τους με την ένταξη. Ως προς την αναθεώρηση της επιχειρηματικής τους στρατηγικής, η μεγάλη πλειοψηφία των εισηγμένων στο ΧΑΚ εταιρειών, δηλώνει ότι έχει προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές,
γεγονός που τους δημιουργεί σιγουριά «για την επόμενη μέρα».

Αναφορικά με τις νέες προσλήψεις προσωπικού σε νέες θέσεις απασχόλησης, η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών του ΧΑΚ, δεν προβλέπει άμεσα νέες προσλήψεις σε νέες θέσεις απασχόλησης, σε αντίθεση με τις μη εισηγμένες εταιρείες, όπου η ανάγκη σε νέο προσωπικό σε νέες θέσεις είναι πιο έντονη.

Τελικό συμπέρασμα της έρευνας, είναι πως παρά τα όποια προβλήματα και δυσκολίες, οι επιχειρήσεις εκτιμούν πως θα ωφεληθούν οικονομικά με την ένταξη. Μήνυμα αισιοδοξίας από το 64% των κυπριακών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα των PricewaterhouseCoopers Κύπρου.

Του Κυριάκου Κυριακίδη