You are here

Νέοι ορίζοντες για το πρόγραμμα HORIZON EUROPE

07/04/2021 16:06

Το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής διοργάνωσε σήμερα διαδυκτυακά εναρκτήρια εκδήλωση ενημέρωσης για το πρόγραμμα Horizon Europe – Ορίζοντας Ευρώπη.

To πρόγραμμα Horizon Europe, με συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα €95,5 δισ. για την περίοδο 2021-27, αποτελεί το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ως η κορωνίδα των προγραμμάτων Ε&Κ της ΕΕ, παρέχει υποστήριξη στην επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα της Ευρώπης, ώστε να εργαστούν προς την εύρεση καινοτόμων λύσεων στα φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας, προωθώντας, παράλληλα, τις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ και φιλοδοξώντας να συμβάλει καταλυτικά στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα είχε ως στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής βάσης της ΕΕ, στην αναμόρφωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ΕΧΕ) και στη βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ να καινοτομεί.

Η εκδήλωση  σηματοδοτούσε την επίσημη έναρξη του προγράμματος στην Κύπρο και συγκεντρώσε  ομιλητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το εθνικό οικοσύστημα  Ε&Κ, ενώ περιλάμβανε επίσης, παρεμβάσεις πολιτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων. Πιο συγκεκριμένα, η εκδήλωση έδωσε μια συνολική εικόνα του προγράμματος, δίνοντας έμφαση στους κύριους πυλώνες, στα νέα στοιχεία που υιοθετούνται και στους παράγοντες-κλειδιά για επιτυχία. Επίσης, μέσα από συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με φορείς χάραξης πολιτικής αναδείχθηκαν τα ζητήματα της εμπορικοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας και της προώθησης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, μέσω της αξιοποίησης των ευκαιριών που προσφέρει το νέο πρόγραμμα.

Στην εκδήλωση δόθηκε  η ευκαιρία ενημέρωσης για τις διαθέσιμες υπηρεσίες που θα παρέχονται από τα Εθνικά Σημεία Επαφής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) για την υποστήριξη των αιτητών και δικαιούχων του προγράμματος Horizon Europe.