You are here

Ο Μάρκος στο χαρτοφυλάκιο του Προϋπολογισμού της ΕΕ

18/02/2004 16:58
Στο χαρτοφυλάκιο του Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τοποθετήθηκε τελικά, ο Μάρκος Κυπριανού ως Επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ μετά από εισήγηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Κυπριανού θα αποσπασθεί επίσημα στο πόστο που αναλαμβάνει, την 1η Μαΐου.

Σημειώνεται, πως ο διορισμός Κυπριανού, συμπίπτει με την έναρξη των αποφασιστικών και σημαντικών συνομιλιών για τον επόμενο, επταετούς διάρκειας (2007-2013), Προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος θα καθορίσει τόσο τις ετήσιες δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού, όσο και τα κονδύλια και τις χρηματοδοτήσεις από τα κοινοτικά ταμεία, για την κάθε μια από τις 25 χώρες μέλη της ΕΕ. Στο χαρτοφυλάκιο του Προϋπολογισμού, προΐσταται η Γερμανίδα Μικαέλε Σρέγιερ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι υπογράμμισε ότι με ιδιαίτερη χαρά προσβλέπει στη συνεργασία με τους νέους συναδέλφους από τα νέα κράτη-μέλη. Πρόκειται, συνέχισε, για άτομα με μεγάλη εμπειρία και εξαιρετικής ποιότητας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα συνεισφέρουν ενεργά και με θετικό τρόπο στο έργο της σημερινής Επιτροπής. Ο κ. Πρόντι θα προσκαλέσει τους 10 νέους Επιτρόπους σε μια άτυπη ενημερωτική συνάντηση της Επιτροπής σε πλήρη σύνθεση στις 16 Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι 10 νέοι Επίτροποι που δεν θα έχουν δικό τους χαρτοφυλάκιο, θα έχουν ωστόσο ισότιμη συμμετοχή με τους άλλους 20 συναδέλφους τους τόσο στην καθημερινή λειτουργία της Κομισιόν όσο και στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

Στο ιδιαίτερο γραφείο των νέων Επιτρόπων θα έχει τρεις υψηλόβαθμους υπαλλήλους. Από αυτούς τουλάχιστον ένας πρέπει να είναι μόνιμος υπάλληλος της ΕΕ και τουλάχιστον ένας να είναι διαφορετικής εθνικότητας από αυτήν του Επιτρόπου.

Τα χαρτοφυλάκια στα οποία θα αποσπασθούν οι 10 νέοι Επίτροποι είναι:

- Μάρκος Κυπριανού: Προϋπολογισμός
- Siim Kallas (Εσθονία): Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις (αρμόδιος Επίτροπος Πέδρο Σόλμπες)
- Peter Balazs (Ουγγαρία): Περιφερειακή Πολιτική (αρμόδιος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ)
- Sandra Kalniete (Λετονία): Γεωργία-Αλιεία, Ανάπτυξη Υπαίθρου (αρμόδιος Επίτροπος Φρανς Φίσλερ)
- Dalia Grybauskaite (Λιθουανία): Εκπαίδευση-Πολιτισμός (αρμόδια Επίτροπος Βιβιάν Ρέντινγκ)
- Danuta Hubner (Πολωνία): Εμπόριο (αρμόδιος Επίτροπος Πασκάλ Λαμί)
- Jan Figel (Σλοβακία): Επιχειρήσεις-Κοινωνία Πληροφόρησης (αρμόδιος Επίτροπος Ερκι Λικάνεν)
- Janek Potocnik (Σλοβενία): Διεύρυνση (αρμόδιος Επίτροπος Γκούντερ Φερχόϊγκεν)
- Milos Kuzvart (Τσεχική Δημοκρατία): Υγεία-Προστασία Καταναλωτών (αρμόδιος Επίτροπος Ντέϊβιντ Μπερν)

Κ.Κ.