You are here

Οι ανισότητες ρίχνουν την εμπιστοσύνη στην ΕΕ

28/04/2022 07:29

Την διασύνδεση των οικονομικών ανισοτήτων με τη μειωμένη εμπιστοσύνη απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καταγράφει έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την έκθεση «Economic Inequality and public trust in the European Central Bank», η ανισότητα έχει αυξηθεί σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ η πανδημία ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξησή της.

Όπως σημειώνεται, η εμπιστοσύνη προς την ΕΚΤ, τείνει να είναι χαμηλότερη σε χώρες με ψηλότερο βαθμό οικονομικών ανισοτήτων και αντίστροφα.

Παράλληλα, σε περιφερειακό επίπεδο, η δημόσια εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ τείνει να είναι χαμηλότερη σε περιοχές με μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των ατόμων με τα ψηλότερα εισοδήματα και αυτών με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Σε ατομικό επίπεδο, οι πολίτες που αντιλαμβάνονται την οικονομική ανισότητα ως «πολύ μεγάλη», τείνουν να δείχνουν ελαφρώς λιγότερη εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ, με βάση την έκθεση.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ο αρνητικός συσχετισμός είναι στατιστικά σημαντικός και διατηρείται κατά την αξιολόγηση συμπληρωματικών παραγόντων.

Ωστόσο, τονίζεται πως η ανισότητα φαίνεται να διαδραματίζει ρόλο και στο πως οι πολίτες αξιολογούν, όχι μόνο την ΕΚΤ, αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ευρύτερα, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ευθύνη κυβερνήσεων  η αντιμετώπιση ανισοτήτων

Στην έκθεση σημειώνεται ότι την ευθύνεται για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, έχουν πρώτα οι κυβερνήσεις, ωστόσο και οι πολίτες αναμένουν και τις κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν δράση, με αποτέλεσμα η στάση τους έναντι της ΕΚΤ, μπορεί να είναι επηρεασμένη από υποκειμενικά και αντικειμενικά μέτρα και αντιλήψεις σε σχέση με την οικονομική ανισότητα.

Προστίθεται ότι οι προσπάθειες για βελτίωση της δημόσιας αντίληψης σε ότι αφορά τους  όρους εντολής και τα καθήκοντα της ΕΚΤ, θα βοηθήσουν στο να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη απέναντι στον θεσμό.

Η προσπάθεια, όπως αναφέρεται, περιλαμβάνει το να εξηγηθεί πώς οι πολιτικές της ΕΚΤ συμβάλλουν στη μακροοικονομική σταθερότητα και επηρεάζουν την οικονομική ανισότητα.

Ειδικότερα σε σχέση με τον πληθωρισμό, σημειώνεται ότι με την διατήρηση της σταθερότητας τιμών, η ΕΚΤ προστατεύει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών με χαμηλότερα εισοδήματα, που είναι πιο ευαίσθητα στις διακυμάνσεις στα επίπεδα τιμών.

Της Μαρίας Χαμπή