You are here

Οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ εν μέσω αντιδράσεων

18/02/2004 12:28
Ένα 24ωρο έμεινε για την έναρξη των πιο κρίσιμων και ίσως των πλέον ιστορικών συνομιλιών για λύση του κυπριακού προβλήματος. Κι ενώ στην Κύπρο κρίνεται το μέλλον Ε/κ και Τ/κ, στην Ευρώπη οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας συναντώνται στο Βερολίνο με στόχο να καθορίσουν μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση των θέσεων εργασίας σε μία διευρυμένη Ευρώπη. Η συνάντηση γίνεται εν μέσω αντιδράσεων από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μιλούν για προσπάθεια συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού διευθυντηρίου.

Στη σύνοδο θα μετάσχουν ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Πρωθυπουργός Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, αλλά και τέσσερις με πέντε υπουργοί από κάθε χώρα.

Οι τρεις χώρες υποστηρίζουν ότι η σύνοδος είναι άτυπη και απορρίπτουν κάθε ιδέα για συγκρότηση «διευθυντηρίου» ως απολύτως αβάσιμη.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποστήριξε πάντως ότι ο χωρισμός σε στρατόπεδα θα δημιουργήσει προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι τις απόψεις του ενστερνίζονται και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Έξι ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Εσθονία, Ολλανδία και Πολωνία) με κοινή επιστολή τους προς την ιρλανδική προεδρία ζητούν την εφαρμογή χωρίς διακρίσεις των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως υπόμνηση προς τους «τρεις μεγάλους» ότι δεν έχουν το μονοπώλιο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Σρέντερ, Σιράκ και Μπλερ θα επιδιώξουν πάντως να προωθήσουν τις αποφάσεις της συνόδου της Λισσαβόνας το 2002, διαμορφώνοντας μια κοινή θέση σε κοινωνικό-οικονομικά θέματα, όπως η απασχόληση, η ανταγωνιστικότητα και η κοινωνική ασφάλιση ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στα τέλη Μαρτίου. Στόχος είναι να μπορέσει η Ευρώπη να καταστεί «η πλέον ανταγωνιστική ζώνη στον κόσμο», όπως τόνισαν γερμανικές κυβερνητικές πηγές.

Ο κ. Σρέντερ αναμένεται να προτείνει την τοποθέτηση ενός «υπέρ-επιτρόπου» για τα θέματα της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, το εμπόριο, τη βιομηχανία και τα κοινωνικά θέματα, όπως γράφουν σήμερα γερμανικές εφημερίδες.